За докапитализацију подгоричког М:тел-а 40 милиона евра

Ведрана Кулага
За докапитализацију подгоричког М:тел-а 40 милиона евра

ПОДГОРИЦA - Компаније "Телеком Србије" и "Телеком Српске" обезбиједиле су, сходно власничким удјелима, 40 милиона евра за докапитализацију подгоричког "М:тел"-а.

Казао је ово јуче извршни директор црногорског "М:тел"-а Љубомир Рајшић и нагласио да ће докапитализација стабилизовати компанију и омогућити да настави да се бори са конкурентима на црногорском тржишту.

"Телеком Србије" и "Телеком Српске" посједују 51, односно 49 одсто акција црногорског оператера мобилне телефоније.

- Новац за докапитализацију прикупљен је сходно власничком удјелу, директно из профита двије власничке компаније - нагласио је Рајшић, пренијела је Срна.

Према његовим ријечима, основни проблем црногорског "М:тел"-а у протеклом периоду била су дуговања која су настала због ниског оснивачког капитала.

- Финансирали смо пројекте вриједне 95 милиона евра, што није могло да се покрије само кредитима, због чега је и била потребна докапитализација - рекао је Рајшић и додао да је овај потез требало повући и много раније.

Он је рекао да "М:тел" намјерава да у најкраћем року ријеши своја дуговања.

- Компанија није имала дугова према држави, агенцији или неком државном субјекту у Црној Гори. Највише су нас чекали партнери, који су, при том, били изузетно коректни - рекао је Рајшић.

Он је објаснио да је висока заступљеност "М:тел"-а на црногорском тржишту, која је у кратком периоду достигла око 30 одсто, имала великог утицаја на пословање фирме.

- Показало се као веома јасно да је оснивачки капитал низак, што је основни проблем који је компанија ријешила - истакао је Рајшић.

"Телеком Српске" почетком фебруара ове године откупио је за десет милиона евра од холандског "Огалара" 49 одсто капитала компаније "М:тел" из Подгорице.

Уговор о куповини акција фирме потписан је 1. фебруара.

"М:тел" Подгорица је почео са радом 9. јула 2007. године и има више од 400.000 корисника мобилне телефоније, чиме држи око 30 одсто тржишног учешћа, те је фиксни оператор са око 7.000 корисника фиксне телефоније која се реализује коришћењем WaMAX технологије.

Планови

Из подгоричког "М:тел"-а поручили су да ће настојати да у идућем периоду реализују планове за ову годину.

- Трудићемо се да, без обзира на глобалну кризу, током ове године послујемо позитивно да бисмо подигли ниво конкурентности компаније на тржишту - рекао је Рајшић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана