За дизање конкурентности предузећа 24 милиона евра

Срна
За дизање конкурентности предузећа 24 милиона евра

Сарајево - Европска унија и Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) реализоваће пројекат вриједан 24 милиона евра чији је циљ помоћ малим и средњим предузећима да модернизују производне капацитете и ускладе пословање са директивама ЕУ.

С циљем подршке малим и средњим предузећима ЕБРД је партнерским банкама у БиХ омогућио кредитну линију од 20 милиона евра, а ЕУ ће додати још четири милиона. Малим и средњим предузећима биће одобравани кредити за финансирање побољшања производних и пословних процеса до максимално милион евра, при чему је за успјешно реализоване и верификоване пројекте предвиђен грант од 15 одсто вриједности кредита.

Мартин Шидер из Делегације ЕУ у БиХ изјавио је на јучерашњем представљању програма подршке за подизање конкурентности малих и средњих предузећа да се од власти БиХ очекује да убрзају економске реформе и да успоставе ефикаснији систем који ће ускладити институционални и правни оквир за конкурентност малих и средњих предузећа.

- Овај пројекат обезбиједиће помоћ за око 50 предузећа да би унаприједили производне капацитете и ускладили рад са директивом ЕУ у области заштите околине, заштите на раду и квалитета производа - рекао је Шидер.

Предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Бруно Бојић оцијенио је да производи и услуге у БиХ имају квалитет, али да на њихову конкурентност утичу бројна оптерећења.

- Наша спољнотрговинска размјена, која је из године у годину већа, показује да имамо квалитет и знање. ЕУ је највећи спољнотрговински партнер БиХ, што говори о квалитету домаћих производа - рекао је Бојић и додао да би боља инфраструктура и повезивање између привредника помогло побољшању конкурентности домаћих производа.

Као отежавајућу околност за домаћу производњу Бојић је навео квоте које ЕУ и друге земље покушавају увести БиХ истичући да Спољнотрговинска комора има задатак да помаже привредницима и да ће се одупријети томе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана