За дегустаторе више од 300 етикета вина

Тања Ковачевић
За дегустаторе више од 300 етикета вина

БAЊA ЛУКA - На Другом интернационалном салону вина "Виносаур 2009", који ће се одржати у Бањој Луци 26. и 27. маја, посјетиоци ће моћи да уживају у понуди која обухвата више од 300 различитих етикета вина.

На салону ће се представити 82 винарије из 16 земаља.

Директор и власник компаније "Фрутела" Бања Лука, која је организатор ове манифестације Ненад Малешевић рекао је да је 45 винарија учешће обезбиједило директно и 37 посредством дистрибутера.

- Љубитељи вина који посјете "Виносаур 2009" имаће прилику да пробају вина из свих најзначајнијих винских региона различитог сортног састава и типова вина - рекао је Малешевић.

Према његовим ријечима, између великог броја заинтересованих, сви винари који ће се представити на "Виносауру 2009" су пажљиво селектовани.

- То показује и податак да се за "Виносаур 2009" пријавило готово двоструко више излагача у односу на прошлу годину. Та чињеница потврђује да је прошлогодишњи салон вина био одлично организован и посјећен, како по ријечима самих учесника и посјетилаца, тако и по оцјенама стручне критике која прати ову тематику - казао је Малешевић.

Истакао је да је при организовању оваквих манифестација веома важна техничка подршка и опремљеност чиме "Фрутела" располаже.

Осим што ће у нашу земљу довести много људи, Малешевић је истакао да ће ова манифестација унаприједити туристичку понуду Бање Луке.

Дводневни дегустациони салон вина одржаваће се по други пут у највећем граду Српске, у Кристалној дворани хотела "Босна" са почетком у 15 часова и 30 минута, а цијена улазнице је десет марака.

Сомелијерство

У оквиру "Виносаура 2009" биће организовано предавање о сомелијерству, а у септембру ове године је у плану организовање школе сомелијерства. Протекле године, организован је и тродневни курс сомелијерства, који је успјешно завршило 25 полазника из цијеле БиХ.

- Ради се о професионалном и правилном нуђењу, служењу и сервирању вина, те слагању вина и хране. Сваки врхунски ресторан треба да има сомелијера, који ће гостима знати препоручити право вино уз одабрано јело - додао је Ненад Малешевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана