За бржи развој неопходна већа улагања енергетику

Анита Јанковић Речевић
За бржи развој неопходна већа улагања енергетику

БАЊАЛУКА - Укупне инвестиције остварене лани у Републици Српској биле су тешке 2,28 милијарди марака, што је за 25 одсто више у односу на годину раније и мада су трендови више него позитивни, домаћи стручњаци прижељкују више директних улагања у привреду и електропривреду.

Према подацима Завода за статистику, инвеститори су лани у грађевинске објекте и просторе уложили 1,1 милијарду марака, док је нешто више од 953 милиона уложено у машине, опрему и возила. Преосталих 143 милиона марака односе се на остале инвестиције.

Наводе да је у 2022. години дошло до великог раста улагања у руднике, хидроелектране, основно, средње и високо образовање, а такође је забиљежен и велики раст инвестиција у болничке капацитете.

- Остварене инвестиције у току прошле године највеће су до сада када се посматрају у апсолутном износу. Ријеч је о инвестицијама којима су обухваћени сви пословни субјекти регистровани на територији Српске, који су се појављивали као непосредни улагачи. Нису обухваћена инвестициона улагања предузетника и физичких лица - наведено је у саопштењу Завода. 

Позитивни статистички показатељи остварени су и код бруто домаћег производа (БДП) који је лани изражен у текућим цијенама износио 14,535 милијарди КМ и имао је реалну стопу раста од 3,9 одсто.

- БДП по становнику у 2022. години био је 12.975 КМ - навели су у Заводу и додали да је бруто додата вриједност прошле године износила 11,96 милијарди КМ, а највеће учешће од 12,8 одсто имала је прерађивачка индустрија, те трговина од 12,7 одсто.

Предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић каже да сваки раст улагања радује, али да би било боље да је структура инвестиција нешто другачија.

- Потребно је више директних инвестиција у саму привреду и енергетику, мада остварена улагања у прошлој години иду у прилог развоју домаћег грађевинског сектора што је добро, јер ако грађевинци имају интензитет у раду то повлачи и бројне друге гране привреде - каже Ћорић.

Он је истакао да је за очекивати да се тренд раста и развоја настави и да статистика буде позитивна и за ову годину.

- Са улагањима је дефинитивно настављено. Имамо тренутно неколико великих инвестиција везаних за привреду као што је, на примјер, градња великог пословног објекта компаније “Mehle Electric” у Лакташима. Такође, сектор грађевине и даље интензивно ради у дијелу станоградње, а дошло је и до одређеног заустављања раста цијена грађевинског репроматеријала. Раде се велики државни пројекти, попут болнице у Требињу, што ће утицати на коначан резултат у овој години - навео је Ћорић.

Економиста Марко Ђого сматра да су остварени резултати значајни, али да су инвестиције и даље мале у односу на бројке које су потребне Српској за бржи економски развој.

-  Насушна потреба су нам инвестиције, што више и што прије да бисмо живјели боље.  Инвестирање у грађевинске објекте је неопходно, ствара предуслове за раст, али су ефекти много директнији када су веће инвестиције за набавку нове опреме у производњи. Енергетика је наша неискориштена шанса и ту треба појачати улагања - појаснио је Ђого.

Запослени

Према подацима Завода за статистику укупан број запослених у Републици Српској на крају марта био је 290.237 радника, што је највише до сада.

- У односу на март 2022. године укупан број запослених повећан је за 2,1 одсто или 5.977 лица. Према облику својине, у овој години 84.296 запослених ради у субјектима у државној својини, 175.949 у приватном сектору, 297 у задружној, те 29.695 у субјектима у мјешовитој својини - саопштено је из Завода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана