За бољу искориштеност потенцијала микрокредитног сектора потребна хармонизација закона

Срна
За бољу искориштеност потенцијала микрокредитног сектора потребна хармонизација закона

САРАЈЕВО - Потенцијал микрокредитног сектора у БиХ више би могао да се искористи путем хармонизације законских рјешења и усвајањем адекватног законодавног оквира у БиХ кроз могућност приступања фондовима који нуде повољна средства за развој самозапошљавања, као и микро и малог предузетништва, саопштено је из Удружења микрокредитних организација у БиХ.

На вебинару “Микрофинансирање: финансијска писменост, транспарентност и успјешне приче” истакнуто је да би на тај начин средства била још приступачнија постојећим и потенцијалним клијентима, креирала би се нова радна мјеста кроз покретање самозапошљавања, микро и малих бизниса.

Предсједник Удружења Елма Зукић рекла је да микрокредитни сектор БиХ опслужује више од 210.000 клијената, чиме директно или индиректно утиче на 600.000 лица или скоро 18 одсто становништва БиХ.

Према њеним ријечима, у портфолију микрокредитног сектора у БиХ доминирају кредити за пољопривреду са око 35 одсто, око 42 одсто корисника кредита су жене, док око 42 одсто клијената користе искључиво услуге микрокредитних организација.

“Мисија микрокредитног сектора је омогућити финансијску инклузију особама које не испуњавају услове за приступ традиционалним изворима финансирања. На тај начин микрокредитни сектор помаже смањењу сиромаштва и незапослености, подстиче и подржава самозапошљавање и развој приватног сектора у БиХ те доприноси јачању позиције клијента”, истакла је Зукићева.

Омбудсман за банкарски систем у Федерацији БиХ Лејла Смајовић рекла је да се већ двије године проводе пројекти чији је циљ повећање финансијске писмености постојећих и потенцијалних клијената финансијског сектора.

“Главни потенцијал за повећање финансијске писмености клијената је виши степен кориштења савремених дигиталних рјешења”, истакла је Смајовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана