За БиХ позајмица од 181 милион долара

Глас Српске
За БиХ позајмица од 181 милион долара

СAРAЈЕВО - Свјетска банка је ради ублажавања економске кризе у БиХ предвидјела, за ову и сљедећу годину, позајмицу од око 181 милион долара, рекао је шеф Канцеларије Свјетске банке за БиХ Марко Мантованели.

Он је истакао да програм позајмица за БиХ предвиђа буџетску подршку путем Зајма за развојну политику (DPL програм) у вриједности од око 96 милиона долара, за Пројекат подршке мрежама социјалне безбједности и запошљавања 15 милиона, те за кредитну линију за мала и средња предузећа (SME) око 70 милиона долара, јавила је Срна.

Мантованели је рекао да је за овај програм постигнут оквирни договор са владама РС и ФБиХ о мјерама које ће бити предузете, да би он уопште био реализован.

- Те мјере укључују усвајање сета закона о бољој расподјели социјалних и борачких давања. Ове законе требало би да усвоје ентитетске владе као услов за преговоре, док ће средства бити на располагању тек након што законе усвоје парламенти ентитета - објаснио је Мантованели и додао да је у БиХ раније припремљен пројекат за кредитну линију за мала и средња предузећа, а његово одобрење од стране Одбора Свјетске банке очекује се средином овог мјесеца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана