За БиХ кредити по неповољним условима

Марина Чигоја
За БиХ кредити по неповољним условима

БAЊA ЛУКA - Услови за добијање кредита од европских и свјетских фондова за банке у РС и БиХ релативно су неповољни, јер се плаћа цијена веома ниског кредитног рејтинга који БиХ има, као и раста каматних стопа на дугорочне кредите.

Рекао је то "Гласу Српске" директор NLB Развојне банке Бања Лука Радован Бајић. Ова банка од јуче у понуди има кредитну линију за предузетнике, мала и средња предузећа, коју банка пласира путем кредита Европског фонда за југоисточну Европу (EFSE) од седам милиона евра.

- Ради се о краткорочним и дугорочним кредитима до пет година за обртна средства и остале намјене уз каматну стопу од 8,5 одсто - казао је Бајић.

Он сматра, да ако се жели брз раст и наставак динамичног развоја привреде РС, онда су неопходна дугорочна средства, а то је, према његовим ријечима, новац који се може добити од  европских и свјетских банака инвестиционих фондова.

- Да би банке задржале равнотежу дугорочних средстава у активи и пасиви, неопходно је узимање дугорочних кредита из иностранства по њиховим условима - казао је Бајић.

Економисти објашњавају да су услови за добијање ових кредита банкама у БиХ неповољни, те додају да је и то један од разлога због којег финансијске институције задржавају високе камате на кредите.

Професор економског факултета у Бањој Луци Вујо Вукмирица каже да су камате за све кредите у БиХ високе, па тако и ове које су намијењене предузећима. Он каже да не очекује да ће бити великог интересовања привредника за њих.

- Производни токови су поремећени и у условима кризе веома је тешко покретати производњу. Камате су, у Европској унији на примјер, дупло мање од каматних стопа код нас - казао је Вукмирица.

Предузећа

Када је у питању положај малих предузећа у Српској професор Вукмирица је рекао да су ове фирме посебно погођене кризом и да очекује да ће доћи и до гашења великог броја таквих предузећа, због пада тражње за производима.

- Да би се тражња повећала потребно је уводити неке нове програме и технологије, које ми тренутно немамо. Сами кредити, поготово по каматним стопама какве су тренутно код нас, нису довољни - казао је Вукмирица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана