За БиХ кредит од 111 милиона долара

Глас Српске
За БиХ кредит од 111 милиона долара

СAРAЈЕВО - Програмом подршке развоју одрживе јавне потрошње (DPL), у вриједности од 111 милиона долара за БиХ, предвиђено је успостављање одрживог фискалног оквира, смањење одређених категорија потрошње, те унапређење система усмјеравања социјалне помоћи према најугроженијим категоријама становништва.

Рекао је ово јуче у Сарајеву министар финансија и трезора БиХ Драган Вранкић, послије потписивања Споразума о финансирању између БиХ и Међународне асоцијације за развој (IDA), те Споразума о зајму између БиХ и Међународне банке за обнову и развитак (IBRD) са шефом канцеларије Свјетске банке у БиХ Марком Мантованелијем.

Програм у укупној вриједности од 111 милиона долара, од чега се на IDA односи 66 милиона долара, а на IBRD 45 милиона долара потпуно је комплементаран са стенд-бај аранжманом Међународног монетарног фонда, саопштено је из Министарства финансија и трезора БиХ.

Вранкић је рекао да се овим програмом повећавају издвајања за помоћи сиромашнима уз смањивање фискалног дефицита.

-   Циљ програма је успостављање одрживог фискалног оквира, смањење одређених категорија потрошње, те унапређење система усмјеравања социјалне помоћи према најугроженијим категоријама становништва - казао је Вранкић.

Марко Мантованели је истакао да овај програм треба да покрене реформе у оним областима потрошње у јавном сектору, које су биле извор неодрживих фискалних политика.

- У средњорочном периоду овај програм требало би да унаприједи конкурентност приватног сектора - рекао је Мантованели.

Услови кредита

Кредит од 66 милиона долара дат је по стандардним IDA условима на рок отплате од 20 година, укључујући грејс период до десет година.

Услови IBRD-а су 25 година отплате укључујући десет година грејс периода, отплата кредита у полугодишњим оброцима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана