За БиХ из ЕУ фондова 25 милиона евра

Жељка Домазет
За БиХ из ЕУ фондова 25 милиона евра

СAРAЈЕВО - Европска унија и Свјетска банка преко својих фондова спремни су да одмах издвоје 25 милиона евра за инвестирање у БиХ, али само за пројекте који су спремни и који могу бити реализовани, рекао је јуче у Сарајеву предсједник Бечког економског форума Ерхард Бусек.

Он је на конференцији за новинаре послије окончања дводневног међународног скупа под називом "Инвестирај у Босну у Херцеговину - инвестирај у регион", који су организовали Савјет министара БиХ и Бечки економски форум, рекао да би ови пројекти могли бити реализовани, потребан је и политички договор оних који доносе одлуке.

- Законско-правни оквир за инвестирање у БиХ сасвим је у реду, али процес одлучивања на различитим нивоима у БиХ представља препреку за инвеститоре. Тај процес доношења одлука, које су битне за инвестирање у БиХ, требало би да буде бржи - сматра Бусек.

Према његовим ријечима, сврха овог форума је у умрежавању потенцијалних инвеститора и представника сектора гдје те инвестиције могу бити реализоване.

Бусек је подржао идеју предсједавајућег Савјета министара БиХ Николе Шпирића о оснивању Инвестиционе банке југоисточне Европе и додао да она заживљава, те да су већ у току припреме под покровитељством аустријске и словеначке развојне банке, а заинтересоване су и развојне банке Италије, Њемачке и Француске.
Шпирић је у обраћању присутнима на форуму рекао да је обим страних инвестиција у БиХ прошле године износио 701 милион евра, а у првој половини ове године 204 милиона, што указује на то да су могућности за инвестирање у БиХ много боље него што је о томе изграђена перцепција домаће и међународне јавности.

- БиХ је земља која је због својих богатих ресурса изузетно привлачна инвеститорима, који ће заједно са домаћим привредним субјектима радити на унапређењу привредног развоја - рекао је Шпирић и додао да је укупан обим страног инвестирања у БиХ од 1994. до ове године износио 5,55 милијарди евра, од чега је 33 одсто инвестирано у производњу, 22 одсто у банкарство, 14 одсто у телекомуникације, 12 одсто у трговину, два одсто у транспорт.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Младен Зиројевић рекао је у обраћању Бечком економском форуму да су улагања у саобраћајну инфраструктуру, првенствено мрежу аутопутева у БиХ, прва на листи за привлачење потенцијалних страних инвеститора у БиХ.

Енергетика

Шпирић је учесницима форума поручио да посебну пажњу усмјере на велике могућности и ресурсе у области енергије. Он је рекао да је према процјенама тренутно у употреби само 40 одсто искористиве хидроенергије у БиХ. Студија енергетског сектора утврдила је потенцијале за хидро производњу, чији је укупан капацитет 1.824 мегавата у Федерацији БиХ и 1.177 мегавата у Републици Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана