За 80 предузећа 600.000 марака

Ведрана Кулага
За 80 предузећа 600.000 марака

БAЊA ЛУКA - Помоћник министра индустрије, енергетике и рударства РС Милан Цвијић потписао је јуче у Бањој Луци са представницима 80 предузећа из Републике Српске уговоре о додјели средстава за увођење система квалитета за ову годину, укупне вриједности 600.000 марака.

Из Министарства истичу да увођење међународног система квалитета предузећима првенствено олакшава пословање са иностранством.

- Предузећа која квалитетно и на вријеме заврше увођење стандарда квалитета, идуће године могу да конкуришу за додјелу средстава за увођење "ЦЕ" знака, усклађености и усаглашености са европским стандардима, који омогућава извоз производа - казао је Милан Цвијић, пренијела је Срна.

Начелник Одјељења за мала и средња предузећа и предузетништво у Министарству индустрије, енергетике и рударства РС Милка Латинчић рекла је да су додијељена средства намијењена за плаћање консултантских услуга.

Предузећа су, додаје, добила у просјеку 7.500 марака.

Латинчићева је навела да је услов за додјелу ових средстава предузећима био да имају сједиште у РС, да запошљавају до 49 радника, да су измирили све обавезе према буyету, да им је основна дјелатност производња или производно-услужна, те да послују са добити и имају квалификоване кадрове за имплементацију система квалитета.

- Приликом избора, предност су имали извозници и предузећа која у плану имају повећање броја запослених - додала је Латинчићева.

Истиче да су предузећа обавезна да послије потписивања уговора доставе Министарству извјештај о току имплементације пројекта послије шест мјесеци и коначан извјештај о завршетку увођења система квалитета, са копијом сертификата за једну годину.

- У случају ненамјенског коришћења средстава, власник предузећа је дужан да врати добијена средства - казала је Латинчићева.

Ова подстицајна средства Министарство додјељује од 2005. године, а до сада је укупно подијељено готов два милиона марака за 279 предузећа у РС.

Пријаве

На јавни позив Министарства индустрије ове године су се пријавила 104 предузећа, а услове је испунило 80 малих предузећа. Од предузећа која су испунила услове 24 су из металске индустрије, 12 из дрвопрерађивачке и производње намјештаја, 18 из прехрамбене, 14 из осталих производних дјелатности, а 22 предузећа из производно-услужне дјелатности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана