За 30 одсто нижа цијена продаје Босанке

Милка Милуновић
За 30 одсто нижа цијена продаје Босанке

ДОБОЈ - Нова лицитација за фабрику у стечају "Босанка" Добој заказана је 2. јула ове године у добојском Основном суду и највјероватније ће се ићи са понудом некретнина по цијени која ће бити мања за 30 одсто у односу на 7,7 милиона марака, на колико је процијењен капитал - изјавио је стечајни управник у "Босанки" Радомир Јокић.

Додаје да ни послије  двије године колико траје стечај ништа конкретно није урађено на продаји некретнина фабрике и исплати дугова према стотињак радника којима послодавци дугују око милион марака.

Радници сумњају да је "Босанка" пред ликвидацијом и гашењем, "јер имовина фабрике је у значајној мјери обезвријеђена".

Сматрају да стечај предуго траје и "већи дио машина је под сумњивим околностима распродат и одвезен из фабричког круга".  

У Синдикату пољопривреде и прехрамбене индустрије РС сматрају да је за проблеме у вези стечаја у "Босанки" најодговорнији стечајни управник Радомир Јокић, који је по мишљењу радника, до сада требао да заврши стечај и да исплати обавезе према повјериоцима.

- Радници су незадовољни и жалили су се на стечајног управника Јокића. Сматрају да он намјерно успорава посао и да не ради у интересу радника и повјерилаца - рекао је предсједник републичког Синдиката пољопривреде и прехрамбене индустрије Јово Јовановић.

Јокић одбацује све оптужбе Синдиката да је он одговоран због тога што нема купаца за "Босанку".

- Дошао сам у проблематичну фабрику у којој нису ријешени имовинско-правни односи. Другим ријечима, некретнине фабрике нису биле уписане у земљишно-књижном одјељењу Основног суда Добој, тако да се није знало чиме фабрика располаже. У таковој ситуацији, немогуће је организовати лицитацију за продају имовине фабрике у стечају - објашњава Јокић.       

Вриједност и дугови

Књиговодствена вриједност "Босанке" је 7,7 милиона марака, док дугови износе девет милиона марака. За стотињак радника "Босанке" Влада РС из средстава Социјалног програма обезбиједила повезивање радног стажа и они су упућени на Завод за запошљавање.                                       

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана