За 215 предузећа 14 милиона КМ

Марина Чигоја
За 215 предузећа 14 милиона КМ

БAЊAЛУКA - Влада РС одобрила је јуче 14 милиона марака за подстицај извоза 215 предузећа, а новац ће им бити додијељен у идућих неколико дана.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Жељко Ковачевић рекао је јуче послије сједнице Владе РС у Бањалуци да су се за подстицај пријавила 334 предузећа од којих је 258 испунило потребне услове.

- Због недостатка новца 43 предузећа са новим пројектима неће моћи да добију средства, тако да ће подстицај добити 215 предузећа, док преосталих 76 није задовољило услове јавног конкурса. Са завршеним пројектима 88 предузећа добиће 6,967 милиона КМ, са пројектима који су у току њих 118 добиће 6,365 милиона КМ, а са новим пројектима девет предузећа добиће 741.000 КМ - казао је Ковачевић.

Додао је да је због великог броја пријављених предузећа, а ограниченог износа новца, комисија уз сагласност министра предложила Влади ранг-листу предузећа по којима је подстицај додијељен. Ковачевић је подсјетио да је Влада РС раније додијелила три милиона КМ за подстицај извоза предузећима која су била угрожена елементарним непогодама и због дешавања у сјеверној Aфрици.

Влада РС дала је јуче и сагласност за продају билансног вишка електричне енергије за 2012. годину.
- Српска у сљедећој години располаже са билансним вишком електричне енергије од 1.341 гигават-час. Продаја овог вишка биће спроведена сагласно одредбама правилника о продаји, набавци и куповини електричне енергије на дневном, седмичном, мјесечном и годишњем нивоу - казао је Ковачевић.
Додао је да се у случају повољних хидролошких прилика вишак електричне енергије може повећавати и до 300 мегават-часова мјесечно.

- Њихова продаја ићи ће путем преговарачког поступка без објављивања јавног огласа, што не искључује могућност да управа одреди и други одговарајући поступак продаје - истакао је Ковачевић.

Влада је усвојила и Нацрт стратегије развоја енергетике РС до 2030. године у којем се, између осталог, наводи да РС треба да задржи већинско власништво над постојећим електроенергетским објектима.

Нацрт ове стратегије усвојен је прошле године у Народној скупштини РС, али је послије тога поново упућен у јавну расправу. С обзиром на то да послије  шест мјесеци није враћен у скупштинску процедуру у форми приједлога, овај Нацрт поново се нашао пред Владом РС.

Ковачевић је рекао да је рок пробијен јер се настојало доћи до квалитетног Нацрта стратегије и нагласио да у овом периоду није било нових трошкова око израде нацрта.

Влада РС утврдила је јуче и Приједлог закона о комуналним дјелатностима, којим је предвиђена могућност јавног и приватног партнерства, посебно код комуналних предузећа за испоруку топлотне енергије, а усвојен је и Приједлог закона о заштити ваздуха.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић истакла је да у РС има пет црних тачака - по двије рафинерије и термоелектране и рудник олова и цинка.

- Велики загађивачи ће инсталисати, из својих средстава, испред постројења мјерне станице, које коштају 200.000 КМ - истакла је Голићева и додала да се буџет општина и РС тиме неће оптеретити.
Влада РС донијела је и двије одлуке о изради просторних планова подручја посебне намјене - Националног парка "Козара" и Националног парка "Сутјеска".

ФAМ "Јелшинград"

Жељко Ковачевић рекао је да је за 16. новембар заказана Скупштина акционара ГП "Крајина" на којој би требало да буде верификован уговор о куповини ФAМ "Јелшинград".

- Послије тога биће званично реализован тај уговор и исплата купопродајне цијене за "Јелшинград". Вјерујем да ће та фабрика веома брзо постати респектабилна у металној индустрији - рекао је Ковачевић.

Говорећи о стању у бившем бањалучком Ваздухопловном заводу "Космос" Ковачевић је рекао да је упознат са проблемима у овом предузећу, гдје радницима до сада није исплаћено десет плата.
- Тај завод има проблема са извозом због дешавања у сјеверној Aфрици. У сљедећих неколико дана разговараћемо са менаџментом "Космоса" да бисмо пронашли одговарајуће рјешење - рекао је Ковачевић.

Заједничка сједница

Влада РС усагласила је јуче и информацију о сарадњи Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС са Министарством животне средине, рударства и просторног планирања Србије, а меморандум ће бити потписан на заједничкој сједници двије владе 18. новембра у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана