За 202 предузећа више од седам милиона КМ

Марина Чигоја
За 202 предузећа више од седам милиона КМ

БAЊA ЛУКA - Представници 202 предузећа из Републике Српске потписали су јуче са Владом РС уговор о додјели средстава за подстицање извоза за 2009. годину, на основу којег је овим предузећима додијељено укупно 7.040.000 марака. Новац ће на рачуне предузећа бити уплаћен до 5. октобра.

Уговоре са представницима предузећа потписао је министар индустрије, енергетике и рударства РС Слободан Пухалац, који је истакао да Влада РС настоји да, колико год је то могуће, помогне предузетницима у борби за одржање производње и радних мјеста.

- Да та борба има успјеха, показују и статистички подаци, који говоре да су и у овој кризној години направљени позитивни помаци када су у питању предузећа из ове области - истакао је Пухалац и додао да ова предузећа запошљавају укупно 21.340 радника, те да су у прошлој години остварила приход од 1,6 милијарди марака.

Он каже да је новац одобрен за 61 предузеће из области металске и електроиндустрије, 69 из дрвне индустрије, 43 из области текстилне, 17 из прехрамбене и 12 предузећа из осталих сектора.

Директор предузећа "Новотекс" из Требиња, које је добило 83.000 марака Љиљана Мастиловић, рекла је да основни проблем ових предузећа то што немају довољно обртних средстава.

- Новац ћемо искористити да замијенимо један дио основних средстава за модернији, да бисмо могли учествовати у тржишној утакмици. Ово је мала кап, али ће значити - истакла је Мастиловићева.

Подстицај од 89.000 марака добио је и бањолучки "Целекс", који своје производе извози у 12 земаља Европске уније.

- Ове године остварили смо пораст производње за око пет одсто. Средства добијамо већ трећи пут и то је за нас знак да сигурно идемо напријед, а новац ћемо искористити за инвестирање - истакао је директор овог предузећа Предраг Доњак.

Подстицаји

Слободан Пухалац је истакао да је у посљедње четири године, колико Влада и ресорно Министарство додјељују средства за подстицаје, 521 предузеће добило око 19,75 милиона марака, а она запошљавају 55.215 радника. Он је додао да ће настојати да и даље подржава добре пројекте и развој производње и успјешно пословање предузећа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана