За 198 предузећа 20 милиона КМ

Јелена Бјелица, Фото: Г. Шурлан
За 198 предузећа 20 милиона КМ

Бањалука - Министар индустрије, енергетике и рударства РС Жељко Ковачевић потписао је јуче уговоре са три од 198 предузећа, колико их је укупно добило субвенције за подстицај извоза у овој години, за шта је обезбијеђено 20 милиона марака.

- На јавни позив се јавило 326 предузећа од којих је 198 задовољило услове јавног конкурса и добиће субвенције које ће бити исплаћене у сљедећих десет дана. Увјерен сам да ће то бити додатан стимуланс компанијама да на свјетским и европским тржиштима остваре још боље резултате у извозу своје робе - истакао је Ковачевић.

По његовим ријечима, количина извоза није била основни критеријум, иако је имала утицаја у додјели средстава.

- Главни критеријум било је увођење савремених технологија и опреме, изградња производних објеката, развоја и иновација и увођење система квалитета - казао је Ковачевић.

Директор фабрике обуће "Санино" Радован Пазуревић је истакао да су добили 154.000 КМ.

- Пословање обућарске, кожарске и текстилне индустрије у овој години је било најтеже у посљедњих неколико година, па нам овај подстицај веома значи. Средства која смо добили помоћи ће нам првенствено у смислу технолошког јачања - казао је Пазуревић.

Директор предузећа "Бентопродукт" из Шипова Саша Грбић рекао је да су у првој години пословања успјели извести производе у вриједности већој од два милиона марака.

- Око 95 одсто наших производа извозимо, а 141.000 марака подстицаја искористићемо за увођење нових производних програма и отварање нових радних мјеста - рекао је Грбић.

Директор предузећа "Мрежа нетворк" Зоран Тошић је нагласио да су добили 143.950 КМ за подстицај извоза.

- Сви знамо да су извозна предузећа кичма сваке земље. Извозници ће се и даље борити да привреда у Српској опстане и да дођу нова привредна удружења - казао је Тошић.

Идућа година

- У сљедећој години обезбиједићемо 20 милиона марака за подстицај извоза и развој привреде. Надамо се да ћемо предузећима у првој половини године успјети да додијелимо та средства. То би извозницима омогућило да се у тешкој години која нам предстоји на извјестан начин још боље позиционирају на тржиштима на која извозе своју робу - казао је Ковачевић.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана