Врућине смањиле грађевинске радове

Марија Миљић
Врућине смањиле грађевинске радове

БAЊAЛУКA - Вриједност грађевинских радова у Српској у јулу ове године опала је у односу на јун за 17,5 одсто, а према ријечима послодаваца узрок смањења су највјероватније тропске врућине, које су захватиле РС у првој половини седмог мјесеца.

Према подацима Завода за статистику РС, вриједност грађевинских радова у јулу у односу на исти мјесец прошле године мања је за 26,8 одсто.

- Вриједност радова у грађевинском сектору у седмом мјесецу у односу на просјечну вриједност радова у 2010. години такође је мања, за скоро седам одсто - наведено је у подацима Завода.

Упркос овим негативним показатељима, вриједност грађевинских радова у Српској у првих седам мјесеци ове године у односу на исти период лани већа је за 4,4 одсто.

Секретар Удружења грађевинарства, индустрије и грађевинског материјала при Привредној комори РС Станко Иваштанин рекао је да су тропске врућине, које су Српску задесиле у првој половини јула, утицале на смањење грађевинских радова.

- Вриједност грађевинских радова је расла претходних мјесеци, па овај пад неће катастрофално утицати на грађевински сектор - рекао је Иваштанин.

Према његовим ријечима, позитиван показатељ је раст радова у грађевинарству у првих седам мјесеци ове године у односу на исти период лани.

- Грађевински сектор лани је био у великој кризи, а радови ове године су већи за скоро пет одсто у односу на исти период лани - нагласио је Иваштанин и додао да се не може предвидјети какав ће положај грађевинског сектора бити у идућим мјесецима.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Ранко Милић рекао је да су тропске врућине, које су "харале" Српском, утицале и на смањење радова у грађевинском сектору.

- Власт РС треба да се укључи у проблеме које имају грађевинске фирме, односно да преузму поједине моделе помоћи који се примјењују у региону, а један од тих модела свакако је и суфинансирање станоградње, као што је случај у Србији - рекао је Милић.

Радници

Према подацима Завода за статистику РС, број радника на градилиштима у Српској у јулу повећан је за скоро пет одсто у односу на јун ове године.

- Број радника на градилиштима у Српској у односу на просјечан број радника у прошлој години мањи је за скоро седам одсто, док је у односу на седми мјесец 2010. године мањи за око 12 одсто - наведено је у подацима Завода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана