Вртоглав скок јапанског јена

Глас Српске
Вртоглав скок јапанског јена

ФРAНКФУРТ - Курс америчке и европске валуте крајем прошле седмице су на свјетским тржиштима вртоглаво пали према јапанском јену, при чему је долар ослабио због анемичних економских показатеља, док је евро под притиском због грчке дужничке кризе, пренијеле су агенције.

Евро је и даље под притиском фискалних проблема у Грчкој, док се чека да та чланица еврозоне понуди на тржишту државне обвезнице с роком доспијећа од десет година, како би отплатила доспјеле дугове.

Долар је према европској валути ослабио 0,33 одсто, па је цијена евра порасла на 1,3640 долара. У односу, на јапанску валуту, курс долара стрмоглавио се 2,95 одсто, на 88,90 јена.

И европска је валута ослабила према јапанској, и то за 2,70 одсто, па јој је цијена заронила на 121,19 јена. У једном је тренутку потонула на само 120,44 јена, најнижи ниво у години.

Због слабих економских података, међу којима су оштар пад продаје кућа, пад повјерења потрошача и раст незапослености у СAД-у, долар се нашао под снажним притиском. С друге стране, јен јача захваљујући назнакама убрзања раста тамошње индустрије и потрошње становништва, али и због несигурности на свјетским тржиштима акција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана