Вријеме за домаће брендове

Жељка Кокот
Вријеме за домаће брендове

Бањалука - Иако су лон послови фирмама из Српске били једина солуција за освајање ино-тржишта у послијератном периоду, крајње је вријеме да се домаћи привредници окрену ка производњи финалног производа са већом доданом вриједношћу.

РС је за унутрашњу обраду за првих шест мјесеци увезла робу вриједну 274,89 милиона КМ, што је за 2,4 одсто мање него у истом периоду лани, док је извоз након унутрашње обраде од 440 милиона КМ повећан за 1,8 одсто, подаци су Републичког завода за статистику.

Лон послови, односно производња за иностране партнере са врло малим учешћем израде властитих производа, највише је заступљена у оквиру прерађивачког сектора у металској и индустрији коже и текстила. Подразумијева увоз сировине на којој се обављају услуге шивања, кројења, дораде или монтаже.

Директор Сектора гранских удружења у Привредној комори РС Перо Ћорић каже да су лон послови прије десетак година били пожељни, јер су мале фирме из Српске само на тај начин могле ступити у контакт са страним пословним партнерима.

- Добра страна лон послова је што су фирме из Српске, кроз рад са страним партнерима, преузимале знања и искуства у производњи те су на тај начин неке од њих преузеле дио послова са већом додатом вриједношћу - каже Ћорић и додаје да су неке обућарске фирме већ почеле да производе цијеле ципеле, а полако се уводе роботизација и аутоматизација, које стварају већи број квалификованих радника.

Бенефити које су фирме из Српске оствариле захваљујући лон пословима су покретање пословних активности у којима је запослен велики број радника, успостављање сарадње са великим европским фирмама, из чијег искуства су стечена знања која су осавременила производне процесе.

- Лон послови још су једина алтернатива већини домаћих фирми које се не могу ухватити у коштац са конкуренцијом - каже Ћорић и наглашава да се развој РС ипак не може и не смије базирати на извозу јефтине радне снаге већ на стварању производа са већом финалном вриједношћу.

 

Вриједност увезене сировине за производњу финалног производа за првих шест мјесеци РС

95,45 милиона КМ Италија

26,95 милиона КМ Њемачка,

24,83 милиона КМ Словенија,

18,17 милиона КМ Кина,

14,42 милиона КМ Аустрија

 

 

Вриједност извезених дорађених производа за првих шест мјесеци РС

 

129,84 милиона КМ у Италију,

60,55 милиона КМ у Њемачку,

52,28 милиона КМ у Словенију,

40,66 милиона КМ у Аустрију

23,88 милиона КМ у Мађарску.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана