Вриједност пројекта милиона евра

Марина Чигоја
Вриједност пројекта милиона евра

БAЊAЛУКA - Процијењена вриједност пројекта "Средња Дрина" који превиђа градњу хидроелектрана Дубрава, Тегаре и Рогачица, укупне инсталисане снаге 320 мегавата, износи 870 милиона евра.

Рекао је то у петак министар индустрије, енергетике и рударства РС Жељко Ковачевић послије потписивања Прелиминарног споразума о успостављању стратешког партнерства између електропривреда Српске и Србије и компаније "Сећи енергија" у циљу реализације пројекта "Средња Дрина" путем заједничког улагања.

- Желимо да овај пројекат послије истраживања крене у реализацију и да буде завршен у скорије вријеме - казао је Ковачевић.

Савјетник предсједника Владе Србије Петар Шкундрић истакао је да "Средња Дрина" заједно са пројектом Хидроелектране Ибар представља јединствен пројекат у Европи који се реализује између чланице Европске уније и земаља које чекају кандидатуру.

- Овај пројекат представља и најзначајнији регионални развојни пројекат производње чисте енергије на бази обновљивих извора и допринијеће развоју цјелокупне привреде и позиционирати нас као значајне произвођаче чисте енергије у овом дијелу Европе - нагласио је Шкундрић.

Генерални директор "Електропривреде РС" Бранислава Милекић истакла је да ће се након што све три компаније усвоје студију економске оправданости приступити формирању заједничког привредног друштва.

- Споразум дефинише и принципе заједничког улагања, према којима ће 51 одсто инвестирати компанија "Сећи", а 49 одсто електропривреде РС и Србије - истакла је Милекићева.

Директор "Електропривреде Србије" Драгољуб Марковић истакао је да се нада да ће већ 2013. или 2014. године почети изградња, а да ће се електрична енергија добити до 2020. године.

Предсједник Групе "Индустриале Макафери" Гаетано Макафери истакао је да се захваљујући субвенцијама италијанске владе које она даје за обновљиву енергију и енергију која је произведена у иностранству, а увезена у Италију, ствара могућност и да предузећа укључена у ту иницијативу имају додатну економску добит.

- С те стране РС и Србија могу максимално да искористе свој хидропотенцијал, а за италијанску Владу ствара се могућност да куповином ове енергије достигне захтјеве о потребној количини обновљиве енергије у енергетском билансу земље - истакао је Макафери.

Услови

Према споразуму, Влада Италије би током 15 година обезбиједила цијену за енергију произведену у овим хидроелектранама од 155 евра за мегават сат.

- Елекетропривреде РС и Србије треба да омогуће сарадњу са надлежним институцијама у погледу добијања потребних дозвола и лиценци, док Влада Италије треба да обезбиједи и интерконекцију са италијанском мрежом - истакла је Милекићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана