Вриједност франка и даље не пада

Т. Ш.
Вриједност франка и даље не пада

БAЊAЛУКA - Средњи курс франка ни јуче није падао, те је износио рекордних 1,8 КМ, упркос мјерама које је предузела Швајцарска народна банка како би обуздала раст своје валуте.

Забринутост лица која су се у БиХ задужила у францима све је већа, као и рате кредита које отплаћују, међутим, надлежне институције у БиХ још нису приступиле увођењу мјера којим би се заштитили дужници.

За разлику од БиХ, Влада Хрватске, која је од банака затражила да се рате стамбених кредита у швајцарским францима фиксирају по курсу од 5,8 куна, одлучила је да ће банкама увести порез ако не прихвате приједлог о помоћи грађанима који су се задужили у швајцарским францима.
Влада Хрватске на овај начин је објавила рат највећим банкама, које су се потцјењивачки односиле према њеној иницијативи за помоћ грађанима који су дигли кредите у швајцарским францима.

Да раст франка све више угрожава и швајцарску привреду, потврђују и најаве да ће се стопа незапослености у Швајцарској знатно повећати уколико франак не ослаби на нивое са почетка јула.

Франак је достигао рекордни ниво у односу на евро и долар због страха за способност развијених привреда да сервисирају своје дугове. Швајцарска централна банка процијенила је средином прошле седмице да је франак прецијењен и да угрожава извозно оријентисану привреду, предузевши мјере како би подстакла пад његове вриједности. Швајцарски медији су јуче објавили да ће швајцарска влада ускоро предузети додатне мјере како би ублажила утицај снажног франка на привреду.

Дужници

Од укупног износа одобрених кредита у БиХ, укупно је пласирано око 690 милиона КМ кредита изражених у швајцарским францима.

У Централној банци БиХ су подсјетили да су становници који су склапали уговоре за овакве кредите данас у незахвалној позицији јер су прихватили курсни ризик који је увијек присутан, односно ризик од раста или падања.

- Од 2006. до 2008. године CHF је падао у односу на евро и у том периоду је клијентима, односно корисницима кредита било повољно кретање, а рата се смањивала. Међутим, од 2008. године, када је франак почео да расте, повећале су се и обавезе дужника - навели су у ЦБ БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана