Врбасу олакшан извоз робе из БиХ

Тања Милаковић
Врбасу олакшан извоз робе из БиХ

БAЊA ЛУКA - "Нова дрвна индустрија Врбас" из Бање Луке од сада ће камионе натоварене робом директно слати на гранични прелаз, јер ће захваљујући поједностављеној царинској процедури поступак царињења завршавати у кругу фабрике.

Рекао је ово јуче директор Управе за индиректно опорезивање БиХ Кемал Чаушевић уручујући прво одобрење за "Локално (кућно) извозно царињење" директору "Врбаса" Драгиши Калинићу.

- То значи да камиони натоварени робом више нису обавезни да иду на царинску испоставу, него одмах на гранични прелаз и излазе из БиХ. Ово олакшање биће повјерено само оним предузећима који су у претходном периоду испоштовали све прописе о индиректном опорезивању. Предузећу "Врбас"  додјелом овог одобрења за локално царињење потврђујемо да им потпуно вјерујемо и да нећемо провјеравати њихове натоварене камионе - објаснио је Чаушевић.

Помоћник директора УИО БиХ у сектору за царине Богдан Новаковић казао је да је увођење поједностављени царинских процедура први корак ка усклађивању царинског законодавства БиХ са царинским законодавством ЕУ.

Чаушевић је нагласио да није лако добити поменуто одобрење и да су прије додјеле строго размотрени сви ризици.

- Само је неколико стотина предузећа у БиХ која у посљедњих 14 година нису направила ниједан прекршај. Планирамо да у наредном периоду одобрење за локално царињење додијелимо и фабрици "Бирач" из Зворника, зеничком "Митал стилу", фабрици обуће "Босна" из Бање Луке, сарајевској "Превенти", те "Aлуминију" из Мостара.

Директор "Врбаса" Драгиша Калинић рекао је да је основна оријентација ове компаније извоз и освајање новог тржишта, те да ће примјена додијељеног одобрења олакшати пословање свих привредних субјеката које се баве извозом.

- Имаћемо директне годишње уштеде од два до три одсто, што значи 100 марака по камиону. Међутим, много су значајније што ће ово омогућити бржи транспорт до купца и бржу наплату - рекао је Калинић.

Извоз

Драгиша Калинић истакао је да за седам мјесеци ове године учешће извоза у укупном приходу "Врбаса" износи 63 одсто, те да извозе у Италију, Aустрију, Србију, Хрватску, Црну Гору. Он је додао да су у току завршне активности за покретање извоза у Њемачку, Мађарску, Чешку, Словачку, Пољску, као и у афричке земље. Калинић је нагласио да "Врбас" тренутно запошљава 370 радника, те да је у плану повећање броја запослених.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана