Враћање ПДВ-а испразнило касу

Свјетлана Тадић
Враћање ПДВ-а испразнило касу

Бањалука - Руководство Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ треба да предузме све законске мјере да би се повећала наплата прихода од индиректних пореза, закључено је на јучерашњој сједници Управног одбора УИО.

Према подацима Одјељења за макроекономску анализу УИО, у првом кварталу ове године наплаћено је 1,06 милијарди КМ нето прихода, што је за 2,8 одсто мање него у истом периоду прошле године.

- Бруто приходи су повећани за седам милиона КМ, док је примијећен пад нето прихода за 26 милиона КМ, због повећања поврата ПДВ-а у односу на први квартал прошле године - саопштено је из УО УИО послије сједнице, која је одржана у Бањалуци.

Предсједавајући УО Никола Шпирић није хтио да даје изјаве послије сједнице, као ни министри финансија РС и ФБиХ.

Министар финансија ФБиХ Анте Крајина рекао је прије почетка сједнице да се морају наћи разлози за пад прихода.

- Већ имамо приједлоге одређених мјера и покушаћемо поправити стање. Индикативно је да расте поврат ПДВ-а, али не и извоз и та ситуација биће разматрана - рекао је Крајина и додао да је већ дефинисано пет, шест приједлога мјера за побољшање стања.

УО УИО разматрао је и закључке са прошле сједнице, која је била посвећена убирању прихода и наплати дуговања, те закључио да ће бити неопходне измјене закона, посебно код наплате акциза на дуван и дуванске прерађевине, те нафтне деривате.

У марту је забиљежен пад прихода код свих главних група индиректних пореза, што се одразило и на укупну наплату, а проблеми са наплатом били су евидентни још у фебруару.

Коефицијенти

Управни одбор УИО јуче није усвојио одлуку о утврђивању привремених коефицијената за расподјелу прихода за период април-јун 2013. године. Закључено је да је прије тога неопходно анализирати стање у области крајње потрошње, те је УО донио одлуку да се распише конкурс за попуну упражњеног мјеста у Јединици за крајњу потрошњу из ФБиХ, чиме би послије дужег времена та јединица требало да буде комплетирана. Процедура избора кандидата из РС завршена је још прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана