Враћа се повјерење становништва у банке

Драгана Келеч
Враћа се повјерење становништва у банке

БAЊAЛУКA - Укупни депозити код банака у БиХ на крају септембра износили су 12,4 милијарде и већи су за око 520 милиона марака или 4,3 одсто у односу на исти период прошле године, а половину укупних депозита чини новац становништва, подаци су Централне банке.

У банци наводе да је Свјетски дан штедње, 31. октобар, ове године у знаку јачања повјерења становништва у банке.

Додају да депозити становништва у БиХ износе 6,16 милијарди марака, што чини готово половину укупних депозита, а већи су за око 750 милиона марака.

- Од укупних депозита становништва, депозити по виђењу чине 2,37 милијарди марака или 38,5 одсто, док орочени и штедни депозити износе 3,79 милијарди марака или 61,5 одсто - кажу у Централној банци БиХ.

Депозити становништва у маркама износе 1,97 милијарди или 31,9 одсто, у еврима 3,78 милијарди или 61,4 одсто, а депозити осталих страних валута 410 милиона марака или 0,7 одсто.

У Централној банци БиХ наводе да су позитивни трендови у области штедње резултат враћања повјерења у банкарски сектор, које је било нарушено усљед глобалне кризе. Додају да је повјерење у банкарски сектор учвршћено уз помоћ система осигураних депозита.

Предсједник секције за банкарство у Удружењу економиста ЕС "СЊОТ" Aлександар Љубоја каже да се у овој години вратило повјерење становника банке, те да је ријешен проблем настао крајем 2008. године, када се читав економски систем срушио.

- Штедња становника је порасла, а самим тим и повјерење у банке. Чување новца у банкама доноси позитивне ефекте на економију земље - рекао је Љубоја.

У Aгенцији за банкарство Републике Српске рекли су да је до 30. јуна ове године на рачунима штедње и на текућим рачунима становника било укупно 1,27 милијарди марака.

- Штедња становника износила је 969,7 милиона или 24 одсто од укупних депозита банака и порасла је за 75,5 милиона марака или осам одсто у односу на крај прошле године - казали су у Aгенцији.

Орочена штедња у Српској износи 745,2 милиона марака и има стопу раста од осам одсто, док штедња по виђењу износи 224,5 милиона и већа је за седам одсто у односу на 2009. годину.

- Веће учешће орочене штедње у укупној штедњи резултат је враћања повјерења у банке. Томе је у значајнијој мјери допринијела и функционална и ефикасна супервизија банака, те осигурање депозита - истичу у Aгенцији за банкарство.

Девизна штедња

Девизна штедња у Републици Српској закључно са 30. јуном износила је 781,6 милиона марака, са стопом раста од осам одсто што представља 81 одсто од укупне штедње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана