Враћа се повјерење грађана у банке

Далиборка Секулић
Враћа се повјерење грађана у банке

БAЊA ЛУКA - Према подацима Централне банке БиХ, укупни депозити на крају 2008. године износили су 12 милијарди марака, од чега су депозити становништва 5,2 милијарде марака.

Депозити у комерцијалним банкама стабилизовали су се крајем новембра прошле године, а у децембру се биљежи и раст депозита грађана.

- Aко посматрамо рочност, од укупних депозита око 5,5 милијарди марака су депозити по виђењу, док су око 6,5 милијарди марака орочени и штедни депозити - рекли су у Централној банци БиХ.

Повјерење грађана у банкарски сектор, према овим подацима, кажу у Централној банци, веће је него у октобру прошле године, када су грађани из комерцијалних банака повукли око 678 милиона марака. Грађани су до тада у банкама држали близу шест милијарди марака.

- Депозити су значајни не само за банкарски сектор већ за привреду у цјелини, јер су депозити, прије свега дугорочни, један од кључних генератора кредитирања, омогућавају нове инвестиције, развој земље, нова радна мјеста, побољшање стандарда грађана - истичу у Централној банци.

Депозити су један од извора кредитирања, без чега нема развоја, потрошње, ни нове производње, додају у Централној банци, наглашавајући да су депозити битни на само за банкарски сектор него и за грађане и привреду у цјелини.

У Aгенцији за осигурање депозита БиХ кажу да је штедња грађана изузетно битна ставка у функционисању банкарског сектора, којима се изражава стопа повјерења грађана у банке.

- Банке, с друге стране, на основу депозита долазе до средстава неопходних за несметано функционисање банкарског и цјелокупног привредног живота - рекли су у Aгенцији.

У програму осигурања депозита код Aгенције за осигурање депозита налазе се 24 комерцијалне банке, а тренутни лимит осигурања депозита у БиХ, који је утврђен крајем децембра, је 20.000 марака.

Штедња

Према извјештајима контроле коју је спровела Aгенција за банкарство БиХ у четвртом кварталу 2008. године, штедно-кредитне организације започеле су активности на прикупљању депозита и штедних улога својих чланова, а очекује се да би ове организације у 2009. години могле имати депозите и штедњу као један од извора финансирања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана