Волстрит близу дна

Глас Српске
Волстрит близу дна

ЊУЈОРК, ЛОНДОН, ТОКИО - Цијене дионица на Волстриту пале су 38 одсто испод просјека дугорочног тренда америчког тржишта, чиме се њујоршка берза приближила највећим историјским губицима што би могло значити да се налази веома близу дна, закључује у анализи "Маркет воча".

 На Волстриту су у сриједу цијене дионица потонуле на најнижи ниво у више од пет година јер су многе компаније разочарале својим пословним резултатима, смањиле процјене будућих прихода и добити, те најавиле отказе. Dow Jones индекс потонуо је 5,69 одсто,  S&P индекс стрмоглавио се 6,1 одсто, а Насдаљ индекс пао је 4,77 одсто. Снажно су пале цијене дионица нафтних компанија, па је S&P индекс енергетског сектора потонуо више од 10 одсто.

Дионице "Exxon Mobila" и "Conco Phillipsa" појефтиниле више од девет одсто. Више од 6,5 одсто, пале су и цијене дионица "Боинга", AТ&Т-а и "Мерка", након што су те компаније дале саопштења о паду добити у протеклом тромјесечју. При томе су или смањиле процјене будућих резултата или упозориле на неизвјесно привредно окружење, док је фармацеутски гигант "Мерк" најавио и отпуштање 12 одсто запослених.

Улагаче су забринуле и вијести о паду цијена дионица и повлачењу улагача с тржишта земаља у развоју, што показује да се посљедице кредитне кризе шире из СAД и Европе и на те земље. Цијена дионице "Веховије" пала је више од шест одсто, након што је дала извјештај о губитку у трећем кварталу од 23,9 милијарди долара, што је рекордни губитак једне банке у свијету у овој кредитној кризи. Дионица "Велс Фарга", који преузима "Веховију" појефтинила је више од четири одсто.

Rekordan pad dionica na Wall StreetuНајвећа је губитница јуче била дионица "Сандиска", која је појефтинила више од 31 одсто, након што је јужнокорејски "Самсунг" повукао понуду за куповину тог америчког произвођача чипова због, како је саопштио, све већих губитака компаније и несигурне перспективе.

Мада су камате на међубанкарском тржишту наставиле падати, то јуче није орасположило улагаче на Волстриту, јер јача страх од рецесије на шта указује и јучерашњи скок VIX индекса Чикашке берзе опција, такозваног "индекса страха" за готово 13 одсто. На то указује и мршав обим трговине, па је на Волстриту власнике замијенило 1,56 милијарди дионица, што је знатно испод прошлогодишњег дневног просјека од 1,9 милијарди.

И Aзијске берзе тону за Њујоршком, па су дионице пале на најнижи ниво од маја 2004. године. На Токијској је берзи Nikkei индекс потонуо више од четири одсто, а за толико су пале и цијене дионица у Хонг Конгу. Највише су, више од осам одсто, пале цијене дионица у Јужној Кореји, док је MSCI индекс азијско-пацифичких дионица, без јапанских, у минусу око 5,5 одсто.  Улагаче на азијским берзама узнемирио је и податак да је раст јапанског извоза у септембру износио само 1,5 одсто, што је знатно мање од очекивања аналитичара. При томе је извоз у СAД пао већ 13. мјесец заредом, док је извоз у Европску унију пао већ четврти пут у пет мјесеци.

Европске берзе

На већини европских берзи водећи су индекси благо порасли захваљујући бољим од очекивања пословним резултатима неколико компанија, али је трговање опрезно. FTSEurofirst 300 индекс водећих европских дионица на добитку је 0,9 посто, на 882 бода, након што је јуче потонуо 5,4 посто. У плусу је, око 0,8 одсто, и лондонски FTSE индекс, док је DAX индекс Франкфуртске бурзе у минусу око 0,8, а паришки CAC индекс око 0,1 посто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана