Волфганг Култерер - Ја сам жртвено јагње

Глас Српске
Волфганг Култерер - Ја сам жртвено јагње

КЛAГЕНФУРТ - Невин сам по свим тачкама оптужнице. Ја сам изабран за жртвено јагње, док су прави кривци за лоше пословање Хипо Aлпе Aдрија банке моји насљедници у управи, те баварска Бајерн ЛБ банка, која је Хипо купила 2007. године.

Рекао је ово у петак у Клагенфурту бивши шеф управе Хипо Aлпе Aдрија банке Волфганг Култерер, на првој конференцији за новинаре након што је пуштен из истражног затвора у којем је био од средине августа.

Култерер је пред више од педесет новинских екипа рекао да је невин за све за шта га терете, пренијели су хрватски портали.

- Катастрофа са губитком милијарди евра у Хипу се догодила послије мог одласка из банке - рекао је Култерер и нагласио да се прави скандал и уништавање свих пословних вриједности догодио онда када је Хипо банка продата баварској Бајерн ЛБ.

Оптужбе да је узимао новац из банке у коферима Култерер је назвао "свињаријом".

- Уопште нисам био одговоран нити упознат са пословима Хипо банке на Балкану, а са Хајдером, кога етикетирају као политичког покровитеља експанзије Хипо Aлпе Aдрија групе, нисам имао близак однос - рекао је Култерер.

На питање новинара како је платио кауцију од пола милиона евра да изађе из притвора, Култерер је рекао да су новац скупили његови пријатељи и комшије.

- Био сам шокиран када су ме ухапсили, али сам се убрзо опоравио. Тромјесечни притвор искористио сам да се физички и психички опоравим. Свакодневно сам вјежбао и читао - рекао је Култерер.

Виши суд у Грацу одлучио је недавно да Култерер може бити пуштен на слободу уз кауцију од пола милиона евра.

Овог 56-годишњег бившег банкара, који је 15 година био на челу Хипо Aлпе Aдрије, аустријско државно тужилаштво терети за проневјеру и фалсификовање банкарског биланса у банци.

Трошак

Волфганг Култерер рекао је да је за годину дао адвокатима 1,5 милиона евра те да је новчано на истој позицији као прије 25 година, када је тек ушао у банкарство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана