Водити рачуна о неповољном тренду раста лоших кредита

Aгенције
Водити рачуна о неповољном тренду раста лоших кредита

Сарајево - Банкари у БиХ сматрају да у наредном периоду треба посебно водити рачуна о неповољном тренду раста лоших кредита, те да би у том смислу требало донијети одговарајуће мјере.

Они су на редовном годишњем састанку "Банке и финансијске институције", који је у организацији Удружења банака БиХ одржан на Јахорини, разговарали о будућим изазовима за банкарски сектор, даљој имплементацији захтјева за капиталом, те оГраничењима и подстицајима за већи кредитни обим у БиХ.

Из Удружења банака БиХ данас је саопштено да су банкари представницима финансијских институција изнијели низ проблема с којима се сусрећу у редовном пословању, посебно лошу правну заштиту када је ријеч о статусу банака као повјерилаца у кредитним пословима.

На састанку је најављено повећање нивоа осигураних депозита у БиХ што су поздравили свих учесника.

Установљено је да постоји потреба за интензивнијим стручним дијалогом банкара и надлежних институција, нарочито у свјетлу побољшања пословног амбијента.

На скупу је констатовано да банкарство БиХ у кључним сегментима пословања не стоји лошије од земаља у окружењу, а поздрављени су и напори Централне банке БиХ, ентитетских министарстава финансија и агенција за банкарство за унапријеђење пословног амбијента и раста кредитних активности.

Састанку су присуствовали представници Централне банке БиХ, Агенције за осигурање депозита БиХ, Министарства финансија Републике Српске, ентитетских агенција за банкарство, 19 комерцијалних банака и Асоцијације послодаваца БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана