Воћарима у РС обећани милиони никако да стигну

Анита Јанковић
Воћарима у РС обећани милиони никако да стигну

Бањалука - Воћари у РС најавили су прекид сарадње са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде уколико им до краја овог мјесеца не буду исплаћена два милиона марака на име надокнаде штете која је лани настала због мраза.

У Удружењу воћара РС истичу да им је мраз крајем априла 2016. причинио штету од 20 милиона КМ, због чега није остварен задовољавајући род, а самим тим ни приход којим би измирили обавезе. Истичу да мјесецима рачунају на помоћ министарства, а незадовољство је кулминирало након што им новац није уплаћен у првој половини јануара, како им је било обећано.

- Купују вријеме и обмањују нас. Сваких 14 дана одгађају и обећавају да ће бити сљедеће седмице, а никад ништа - казао је предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић.

Он је истакао да су воћари тражили око три милиона КМ од министарства, али да би били задовољни и када би добили два.

- Тражили смо минимум само да исплатимо дио хемијских средстава и репроматеријала добављачима, да би нам људи вјеровали и да бисмо могли ући у овогодишњу производњу. Већ треба да кренемо са резидбом стабала, а немамо новца да платимо раднике - рекао је Дојчиновић.

Додао је да су воћари у незавидној ситуацији, што их приморава да поставе рок министарству за исплату новца.

- Ако нам држава не помогне и то хитно, велики број воћара неће моћи да уђе у проводњу, јер за хектар треба уложити до 12.000 КМ. Чекаћемо паре до краја мјесеца, а послије тога ћемо одбити новац и прекинути сарадњу са министарством, те тражити друге партнере - рекао је Дојчиновић.

Воћар из села Требовљани код Градишке Никола Вукота каже да ситуација у воћарској производњи никада није била тежа. Наглашава да им на руку не иде ни ситуација на тржишту, које је преплављено воћем из увоза.

- Није ово никаква кукњава, плач и измишљање, то је наша стварност. Дошли смо на ивицу провалије - каже Вукота.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да ће новац за надокнаду штете од мраза воћарима бити исплаћен, али о тачном износу не могу говорити док не буде завршен обрачун свих пристиглих захтјева за надокнаду штете.

- Тај обрачун се приводи крају и биће познат до краја мјесеца - рекли су у Министарству пољопривреде.

Подсјетили су воћаре да им је министарство изашло у сусрет измјеном правилника о подстицајима лани у октобру, када је креиран посебан члан правилника, којим је и штета од мраза уврштена међу штету на основу које исплаћују подстицаје.

- И у овој години ћемо задржати мјеру суфинансирања осигурања пољопривреде и апелујемо на пољопривреднике да осигурају своју производњу, јер је то најсигурнији начин да заштите њу и уложени новац - рекли су у министарству.

Позив за стрпљење

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић истиче да је револт воћара оправдан, али их моли за стрпљење, јер сматра да помоћ министарства неће изостати.

- Током посљедњих преговора премијерка РС Жељка Цвијановић је обећала да ће пољопривредницима сва дуговања за 2016. годину бити исплаћена најкасније до краја марта новцем који треба да стигне из Русије. Савјетујем воћарима да се стрпе и премосте период до марта - рекао је Маринковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана