Власт планира извоз нових 6.000 радника

Маријана Миљић
Власт планира извоз нових 6.000 радника

Бањалука - Одлив радне снаге из БиХ може се очекивати и у идућој години, а према првим процјенама, само у двије земље планирано је да буду упућено скоро 6.000 радника.

Наставак запошљавања у земљама са којима БиХ има закључен споразум и преднацрт плана рада за 2018. годину уградила је Агенција за рад и запошљавање БиХ. У овој агенцији очекују да ће посредовати у проналаску посла за 4.800 особа у Словенији и 900 у Њемачкој.

- Овај документ ускоро ће бити у форми нацрта, а на крају зелено свјетло даје Савјет министара БиХ. Као и протеклих година, планирали смо одлив радне снаге скоро на истом нивоу - казали су у Агенцији за рад и запошљавање.

У Словенију је само у првом кварталу ове године отишло и запослило се 1.509 радника, а у Њемачкој закључно са јуном 417. У ове двије земље је до сада посредством Агенције за рад и запошљавање посао добило чак 14.613 особа из БиХ. Плату у Словенији зарађује 11.495, а у Њемачкој 3.118 особа из БиХ.

Послодавци су путем семинара и анализа настојали да укажу властима на проблем одлива радне снаге и опасност да ће остати без квалификованих радника без обзира на високу стопу незапослености.

- Јасно смо им предочили шта нас чека кроз неколико година ако буде настављен овај темпо одласка радне снаге. Не можемо у потпуности спријечити одлазак радника, али морамо кренути у сусрет проналаску рјешења за овај проблем, а не сједити скршених руку. Одласка ће бити увијек, али због прекомјерног одлива наших грађана у иностранство послодавце чека тешка судбина, јер се многи већ сада суочавају са недостатком одређеног кадра - казао је предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић.

Он сматра да би Агенција за рад и запошљавање БиХ више требало да се посвети проналаску посла незапосленима на домаћем умјесто на иностраном тржишту.

- Све институције би требало да се укључе заједно са послодавцима и синдикатима у стварање што бољег пословног амбијента. На тај начин натјерали би и послодавце да озаконе своје пословање на домаћем тржишту, смање сиву економију и учине све да буде повећана продуктивност како би самим тим дошло и до раста плата. На тај начин људи би остајали. Овако ми им помажемо само да бјеже у иностранство. То никако није логично - рекао је Шкребић.

Послодавци су, према његовим ријечима, изнијели и рјешења за проблем.

- Треба што прије изнаћи могућности да дође до смањења опорезивања рада, а да за ту стопу за коју би биле смањене стопа пореза и доприноса порасту плате - навео је Шкребић.

Послодавци истичу да, умјесто развоја домаћег пословног амбијента, политичари доприносе одласку радне снаге, јер стварају нестабилну ситуацију у земљи.

- Од њих стално слушамо помињање рата и звецкање оружјем. То никуда не води. Због тога многе породице желе да одведу дјецу из земље. Многи и не одлазе због већих плата, већ због нестабилне политичке ситуације која свакодневно потреса земљу - навео је Шкребић.

Споразуми

БиХ поред споразума о запошљавању радника у Словенији и медицинара у Њемачкој има склопљен уговор о запошљавању и са Србијом. Од половине прошле године активан је и споразум о запошљавању становништва из БиХ у Катару.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана