Власт диже намете, привредници буну

Жељка Кокот
Власт диже намете, привредници буну

Бањалука - Управни одбор Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ усвојио је јуче нацрте измјена и допуна сета закона који ће омогућити подизање акциза, чиме су вапаји привредника да власт одустане од нових намета пали у воду.

Нацрти закона односе се на повећање акцизе на гориво, ауто-гас, пиво, алкохолна пића и природне ракије. Приходи од раста акцизе на пиво и алкохол биће усмјерени ентитетским фондовима здравственог осигурања, док ће новац од повећања намета на нафтне деривате бити коришћен за градњу аутопутева и путева.

Управни одбор УИО је на прошлој сједници усвојио Нацрт измјена и допуна Закона о акцизама у БиХ, а јуче измјене и допуне Закона о уплатама на јединствени рачун и расподјели прихода и Закона о систему индиректног опорезивања.

- Измјене поменута два закона омогућиће да се на посебним подрачунима прикупљају средства од намјенских акциза и путарине које се усмјеравају у ентитетске здравствене фондове и изградњу аутопутева и путева, те се прецизира начин расподјеле ентитетима и Брчко дистрикту. Нацрти измјена и допуна ових закона биће упућен у да у процедуру Савјету министара, а коначну ријеч даће Парламенат БиХ - саопштено је из УИО.

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Немања Васић каже да власт не одустаје од подизања намета иако се домаћа привреда и без тога налази у веома тешкој ситуацији.

- То ће бити нови удар на привреду која пати од хроничне неконкурентности због високих пореза, намета и недостатка подстицаја - каже Васић апелујући на министре и посланике у Сарајеву да добро размисле прије него што донесу одлуку о додатном оптерећењу привреде наводећи да ће од њиховог понашања зависити и будући кораци привредника.

Директор Сектора гранских удружења у Привредној комори РС Перо Ћорић каже да су привредници јасно поручили да је планирано повећање акциза апсолутно неприхватљиво.

- Сматрам да је због стања у којем се налази привреда требало још једном сагледати оправданост и висину повећања акциза. Подизање акциза било би дјелимично оправдано само уколико би сав прикупљени новац био коришћен за намјене за које је предвиђен. Ми смо скептични да ће сав тај новац бити употријебљен за градњу аутопутева и путева и за санирање дугова здравствених фондова - казао је Ћорић.

Предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС Никола Грбић каже да превозници не могу и неће пристати на повећање акциза.

- То би уз поскупљење горива, које је неизбјежно, јер нафта годинама није била јефтинија, било фатално по наше пословање. Привредници из цијеле БиХ су подржали нашу иницијативу да се коначно стане у крај бахатости институција на нивоу БиХ. Током седмице ћемо одржати хитан састанак на коме ћемо позвати и превознике из ФБиХ да нам се придруже у блокади институција у Сарајеву, а нису искључене ни блокаде саобраћајница и граничних прелаза - каже Грбић и додаје да су протести једино рјешење, јер дијалог није дао никакве резултате.

Грбић је казао да БиХ дневно троши 120 цистерни горива од којих УИО инкасира 1,2 милиона КМ.

- То је 540 милиона КМ годишње. Новац од повећања акцизе неће ићи у изградњу аутопутева, већ ће крпити рупе у празним буџетима. Да су тај новац који убиру од 2010. године користили за изградњу аутопутева, до сада бисмо се возили црвеним теписима - рекао је Грбић.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је да ће министри из РС гласати у зависности од приједлога чланова УО УИО и да ће мишљење изнијети на сједници Савјета министара.

- Мислим да постоји нека врста спремности министара из РС да подрже ово у вези са акцизама на нафту, јер мислим да је ово повољан тренутак. За изградњу инфраструктуре нам је потребно више средстава кроз акцизе на гориво. Имамо резерву према акцизама на алкохол, дуван и гас, јер није паметно само њих повећати без реформе здравственог сектора оба ентитета - рекао је Шаровић.

Предвиђено повећање акцизе (КМ по литру)

0,15 - гориво

0,15 - ауто-гас

0,15 - пиво

2,5 - природне ракије

5 - алкохолна пића

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана