Власнику десет дана да саслуша раднике

Драгана Келеч
Власнику десет дана да саслуша раднике

БAЊAЛУКA - Aко у идућих десет дана представници власти, синдиката и већински власник "Фабрике дувана" Бањалука не пронађу рјешење за проблеме запослених у овом предузећу, радници ће ступити у генерални штрајк од којег неће одустати све док не остваре своја права.

Рекао је ово "Гласу Српске" предсједник синдикалне организације "Фабрике дувана" Бањалука Мирослав Маринковић. Он је казао да је Извршни одбор синдиката овог предузећа на јучерашњем састанку донио закључак да прије одлуке о ступању у генерални штрајк још једном позове и представнике власти и Савеза синдиката да са већинским власником "Фабрике" покушају наћи излаз из тренутне ситуације у фирми.

- Радници су у страху, јер се на њих свакодневно врши притисак да одустану од штрајка. Често се спомиње и стечај предузећа ако до штрајка дође - рекао је Маринковић и додао да се радницима пријети и да предузеће никада више неће бити покренуто, ако буду штрајковали.

- Без обзира на то радници и синдикат још увијек су јединствени у својој намјери да врате права која су им одузета - рекао је Маринковић.

Истакао је да је синдикална организација "Фабрике дувана" тражила помоћ од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

- Од Министарства очекујемо да организује састанак са представницима Савеза синдиката и већинског власника "Фабрике" и да покуша да спаси предузеће - казао је Маринковић и додао да се нада да би у идућих десетак дана требало да буде ријешена агонија радника "Фабрике дувана".

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Вид Копања рекао је да су се представници овог Министарства одазвали првом позиву синдиката бањалучке "Фабрике дувана", али су их власници фабрике вратили са капије предузећа.

- Министарство ће се свакако укључити у рјешавање проблема у овој фабрици - казао је Копања.

Радници бањалучке "Фабрике дувана" одржали су 2. новембра једночасовни штрајк упозорења због лоше ситуације у којој се налази ово предузеће, те најавили генерални штрајк ако не буду испуњени њихови захтјеви.

Захтјеви

Радници бањалучке "Фабрике дувана" траже да руководство и већински власник предузећа пониште одлуке о отказима, захтијевају поштивање одлуке о најнижој цијени рада од 205 марака, те исплату регреса и трошкова превоза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана