Власнике чека 13.000 станова

Марина Чигоја
Власнике чека 13.000 станова

Бањалука - Станоградња у БиХ и даље је у паду, што потврђује податак да је број завршених станова у 2013. био мањи за чак 30,4 одсто у односу на 2012. годину, а на купце чека око 13.000 станова.

Према подацима Агенције за статистику БиХ, у прошлој години завршена су 2.072 стана, док је у 2012. години тај број био 2.976. Истовремено, незавршених станова на крају 2013. године било је 2.772, што је за 15,5 одсто мање у односу на годину раније.

Секретар Асоцијације грађевинарства и индустрије грађевинских материјала при Спољнотрговинској комори БиХ Џемал Калајџисалиховић каже да ови подаци нису изненађење и да се и даље очекује пад.

- Опредјељење већине грађевинских фирми је да не улазе у нове послове, јер је куповна моћ становништва драстично опала и куповине једноставно нема - казао је Калајџисалиховић.

Истакао је да је један од разлога изостанка нових послова и то што су услови кредитирања неприхватљиви те што грађевинци немају властитих средстава.

- Веома је тешко доћи до новца да би се уопште могло ући у процедуру изградње објекта - нагласио Калајџисалиховић.

Када су у питању цијене станова, Калајџисалиховић каже да су оне и даље у паду и да су и лани сигурно пале за шест до седам одсто у односу на 2012.

Према подацима Агенције за статистику БиХ, у 2011. години у БиХ је изграђено 2.755 станова, док је годину раније тај број био много већи и износио је 3.669. У 2009. години у БиХ је изграђено 2.710 станова.

У Агенцији за продају некретнина "Марић некретнине" из Модриче кажу да у овој општини градња није у паду, али да се станови углавном продају странцима.

- У Модричи сада почиње градња три зграде. Код нас је доста повољнија ситуација у односу на остале општине и градове. Станови се продају највише тако што власници који граде станове сами проналазе купце у Швајцарској или Њемачкој и распродају их прије него што зграду и покрију - нагласила је власница ове агенције Емилија Марић и додала да се цијене нових станова крећу од 1.115 до 1.400 КМ по метру квадратном.

- Старе станове је тешко продати и њихова цијена пада. У зависности од локације, цијена је од 600 до 800 марака по метру квадратном - казала је Марићева.

Власник бањалучке агенције за продају некретнина "Сензор" Манојло Поповић каже да је дошло до пада станоградње, али да код њих продаја није пала.

- Ни цијене се нису значајније мијењале, а имали смо благи пораст потражње - нагласио је Манојловић и додао да се највише продају стари станови и мањи у новоградњи.

Према његовим ријечима, цијена мањих станова у новоградњи креће се у просјеку око 2.000 марака по метру квадратном, док стари у просјеку коштају око 1.600 КМ по метру квадратном.

Грађевинарство

Према подацима Дирекције за макроекономску анализу БиХ, у РС је у прошлој години била присутна стагнација у грађевинарству, док је ФБиХ забиљежила скроман раст радова од четири одсто.

Џемал Калајџисалиховић је рекао да је лани била нешто повољнија ситуација у односу на претходне године.

- Одређени пројекти који су започети и који се тек очекују у РС указују на наставак опоравка - казао је Калајџисалиховић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана