Власник компаније у Загребу увео радну седмицу од четири дана, а плате остале исте

ГС
Foto: klix.ba

Можете ли замислити радну седмицу која траје четири дана, а ваша плаћа остане иста? Иако се многима то сада чини незамисливо, сретну вијест о скраћеној радној седмици јучер су примили радници компаније Webpower Adria, специјализиране за е-маил маркетинг и маркетинг аутоматизације.

Компанија Webpower Adria у власништву је младог и успјешног Низоземца Јана де Јонга, који се прије 15 година преселио у Хрватску и покренуо свој посао.

Јан де Јонг медијске ступце прошле године пунио је иницијативом о увођењу дигиталних виза за номаде, а захваљујући управо њему Хрватска је препознала ту велику прилику и постала једна од првих десет земаља на свијету која је законски регулисала боравак дигиталних номада, преноси Кликс.

С почетком ове године на снагу је ступио нови Закон о странцима, према којем се дигиталним номадима може одобрити привремени боравак у трајању до годину дана.

Промјене у пандемији

Овај пут повод за разговор с њим била је управо одлука о скраћеном радном тједну.

"Данашњи начин рада драстично се промијенио откад смо први пут доживјели глобалну пандемију. Преко ноћи наши су се домови претворили у уреде, а компаније су промијениле начин мјерења резултата. Више нисмо мјерили вријеме које су људи провели у уреду, већ смо били више усредоточени на оно што је доиста важно - резултате. Рад од куће има многе предности, али није све савршено. Радно вријеме ових је дана све замућеније, а посебно кад смо тек почели радити од куће, сјетите се само колико сте пута касно навечер добили е-маил од колеге", објашњава нам Јан де Јонг.

Истиче како је, примјерице, Исланд протеклих година провео неколико експеримената тестирајући скраћени радни тједан. Резултати су показали да управо рад од четири дана у седмици смањује стрес, али и повећава продуктивност. У Низоземској је такођер уобичајено радити мање од пет дана, што су радници одлично прихватили.

"Твртка Webpower Adria основана је 2016. године и тренутно запошљава деветеро радника. Млада смо и динамична твртка са сједиштем у Загребу, а просјечна доб запосленика је 28 година. Били смо прва локално присутна компанија у Хрватској која је нудила маркетинг путем електроничке поште и услуге аутоматизације маркетинга. Волимо радити ствари другачије, бити отвореног ума и имати јединствен приступ начину на који водимо и развијамо своје пословање. У складу с нашим јединственим приступом начину вођења и развоја пословања, жељели смо бити међу првим компанијама у земљи које су увеле четверодневну радну седмицу. Чврсто вјерујем да ако бринете за своје раднике, онда ће се и они бринути за ваше клијенте", наглашава наш саговорник.

Одушевљени запосленици

Занимало нас је како су запосленици реагирали када им саопћено да више неће радити пет дана у седмици, него четири.

"Били су одушевљени и узбуђени када смо им рекли да ћемо од рујна увести четверодневни радни тједан. Њихове реакције биле су неописиве. Сви имају велик осмијех на лицу, а било је чак суза радосница - искрено ће Јан. Додао је да је ова одлука велики корак, али и одговорност да се иде у овом смјеру.

"Будући да волим оснажити људе и дати им онолико одговорности колико могу поднијети - њихов је први задатак међусобно се договорити тко ће који дан бити слободан. Представа иде даље, а ми ћемо, наравно, и даље нашим клијентима остати на располагању пет дана у тједну" рекао је Јан у интервјуу за Новац.хр.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана