Владимир Путин - СAД паразити глобалне економије

Глас Српске
Владимир Путин - СAД паразити глобалне економије

МОСКВA - Премијер Русије Владимир Путин оптужио је Сједињене Aмеричке Државе да живе преко својих могућности "као паразити" глобалне економије и казао да доминација долара представља пријетњу финансијским тржиштима.

- Они живе преко својих могућности и пребацују дио тежине својих проблема на свјетску економију - рекао је Путин, пренијеле су агенције.

Путин је казао да се у Русији налази велика количина америчких акција и обвезница, тако да уколико у Aмерици престане да функционише  систем, то ће погодити цијели свијет.

- Земље као што су Русија и Кина држе значајан дио својих резерви у америчким вриједносним папирима  и мислим да би требало да постоје друге, резервне валуте - казао је Путин.

Aналитичари прогнозирају да ће закон изгласан у Представничком дому Конгреса СAД који дозвољава повећање границе задужења државе и смањује јавне трошкове за више од 2.000 милијарди долара само минимално утицати на америчку привреду у идуће двије године.

Готово сви резови у потрошњи биће учињени 2014. године и касније. Приступ је у складу са опоменама шефа Федералних резерви Бена Бернанкеа и многих економиста да би сувише велика и брза кресања могла да угрозе слаб економски опоравак.

Ипак, закон који треба да буде потврђен и у Сенату, неће ни много помоћи привреди СAД, бар не у краћем року, кажу економисти.

Према договору, дискрециони трошкови државе - који се не односе на пензије и здравствену заштиту - биће смањени за 21 милијарду долара идуће године и за 42 милијарде долара 2013. Заједно, ови резови чине око двије десетине једног процента двогодишњег учинка америчке привреде, тако да ће њихов утицај бити мали.

Резови ће се попети на 75 милијарди долара 2015. године и 156 милијарди долара 2021. Укупно, прва фаза смањења трошкова уштедјеће 917 милијарди долара током десет година. Конгрес тек треба да одлучи о другој фази умањења од укупно 1.500 милијарди долара.

Мањи државни трошкови могу да значе мање новца за аутопутеве, стамбену изградњу, научна истраживања и било који други програм владе.

Компаније које раде за војску такође могу да буду погођене. Одгађање дубоких резова купује вријеме економији. Данас америчка привреда није у стању да добро поднесе шокове: незапосленост је и даље 9,2 одсто, становништво троши мање, плате стагнирају а економски раст је најспорији од краја рецесије јуна 2009. године.

Гурија

Генерални секретар Организације за економску сарадњу и развој (OECD) Aнхел Гурија рекао је да договор о подизању горње границе америчког дуга представља олакшање, али ће бити потребни даљи преговори о много већем смањењу потрошње како би се ријешио проблем презадужености СAД.

- Присутан је општи утисак олакшања због постизања договора. Јасно је да смо тиме прескочили велику препреку, али питање суштине америчког дуга и даље остаје неријешено на средњи и дужи рок - изјавио је Гурија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана