Влада Српске купила фирму Јелшинград

Маријана Миљић
Влада Српске купила фирму Јелшинград

БAЊAЛУКA - Влада Републике Српске купила је јуче на другој лицитацији у Привредном суду у Бањалуци Фабрику алатних машина "Јелшинград" за 8.263.620 марака.

Помоћник министра индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Славица Богдановић казала је да ће Влада испоштовати план реорганизације предузећа, који су усвојили органи стечајног поступка, те да ће одржати производњу и запослити нове раднике.

- Планом реорганизације предузећа предвиђен је наставак постојеће дјелатности, уз могућност увођења нових дјелатности, ако то буде неопходно - казала је Богдановићева и додала да је Влада једина била спремна да купи цјелокупну имовину "Јелшинграда".

Она је нагласила да су рад и производња у "Јелшинграду" значајни за локалну заједницу, због чега се Влада и одлучила да купи имовину фирме.

- Послије потписивања уговора о купопродаји, Влада ће именовати органе и наставити са планом реорганизације предузећа - казала је Богдановићева.

Стечајни управник у "Јелшинграду" Aлекса Њежић казао је да је имовина предузећа процијењена на 24.790.633 марке, али да је предузеће продато тек за трећину процијењене вриједности, односно за 8.263.620 марака.

- Драго нам је да смо коначно пронашли купца за "Јелшинград" за којег вјерујемо да ће испоштовати план реорганизације - казао је Њежић и додао да је планом реорганизације предвиђено запошљавање сто нових радника.

Он је додао да дуговања предузећа износе око 30 милиона марака.

Дугогодишњи радник у "Јелшинграду" Недо Никодиновић казао је да је за фирму значајно то што је њен нови власник Влада Републике Српске.

- Вјерујемо да ће Влада вратити "Јелшинграду" стару славу - казао је Никодиновић и додао да се радници радују поновном покретању свих машина у фабрици.

Прва лицитација за продају "Јелшинграда" почетком септембра је пропала, јер нико од понуђача није пристао да плати процијењену вриједност имовине фабрике од 18.949.697 марака, као ни половину од овог износа.

У предузећу тренутно раде 24 радника и 12 радника који су запослени у администрацији предузећа. "Јелшинград" је прије рата запошљавао 2.500 радника.

Купци

Aлекса Њежић је казао да су се као купци "Јелшинграда" на јучерашњој лицитацији појавили и Хипо Aлпе Aдрија банка, Aуто-школа "Јајчевић" из Бањалуке, те "Центар Компани".

- Ови понуђачи били су заинтересовани само за поједине сегменте имовине, док је Влада РС имала намјеру да купи цјелокупну имовину предузећа - казао је Њежић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана