Влада Србије уплатила новац “Фијату”

Агенције, Вечерње новости
Влада Србије уплатила новац “Фијату”

Београд - Министарство финансија Србије уплатило је данас новац компанији “Фијат аутомобили Србија”, које је за то заједничко српско-италијанско предузеће требало да обезбиједи српска држава, преносе агенције.

У српском Министарство финансија су навели да новац није уплаћен раније из техничких разлога, пренијели су београдски медији.

Одлаже се производња “фијата 500 Л”?

Почетак продаје и извоза “фијата 500 Л” произведеног у крагујевачким погонима могао би да буде одгођен за септембар, а разлог је недостатак новца који је за ово заједничко предузеће требала да обезбиједи Србија, пишу “Вечерње новости”.

Од планираних 83 милиона евра за покретање производње, наводи лист, за сада је обезбијеђено само осам, а тај десет пута мањи износ договорене уплате, исплаћиваће се у наредном периоду дневно по 200.000 евра.

Извор листа наводи да италијански „Фијат” потпуно разумије проблеме у финансирању Србије и потребу да се расходи потпуно минимизују, бар до ребаланса буџета.

- Међутим, италијанска компанија је за посао у Крагујевцу узела кредите и уплата државе јој је неопходна - каже овај извор.

Групација “Фијат”, према споразуму са Владом Србије потписаним 26. септембра 2008. године, већински је власник (67 одсто) Фабрике аутомобила Србија у Крагујевцу (ФАС), док је власник преосталих 33 одсто држава Србија.

Занимљиво је, наводи лист, да је у плановима “Фијата” објелодањеним у сриједу, за тржиште САД до почетка 2014. године, генерални директор торинског гиганта Серђо Маркионе навео да ће том најзахтјевнијем тржишту на свијету бити понуђено девет модела “фијата 500”, међу којима нема “фијата 500 Л” чија производња почиње у Крагујевцу.

Међутим, помиње се модел “фијат 500 ЛХ”, верзија “шумадинца” са седам сједишта, који би, такође као српски производ, на тржишту требало да се појави 2014. године.

У Крагујевцу у ФАС, у нису жељели да коментаришу могућа одлагања ранијих планова везаних за модел који ће се производити у њиховим погонима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана