Влада Србије продаје Галенику и Политику

Aгенције
Влада Србије продаје Галенику и Политику

Београд - Влада Србије је дала сагласност за покретање поступка приватизације фармацеутске компаније "Галеника" и "Политике" АД, објављено је у "Службеном гласнику".

На основу те одлуке биће објављени тендери за продају државног удјела у те две компаније.

Држава је 85 одсто власник "Галенике", а у "Политици" АД директно има удио од 31 одсто, у власништву Акционарског фонда је 21 одсто капитала, а ПИО фонда четири одсто.

За куповину "Галенике" била је заинтересована америчка компанија Валиант (Valeant Phapmaceusticals North AmericaLLc, USA), али је почетом јуна ове године одустала од слања писма о намjерама за стратешко партнерство.

По ријечима представника Министарства привреде Србије, тренутно има више од 10 инвеститора заинтересованих за куповину "Галенике".

Фирма "Ист медија груп", регистрована у Москви, прошле године је купила власнички удио од 50 одсто од њемачког издавача ВАЦ у предузећу "Политика новине и магазини", а 50 одсто је остало у власништву "Политике" АД.

"План за 'Галенику' идуће недеље"

Вршилац дужности генералног директора "Галенике" Живомир Новаковић рекао је да очекује да ће већ слиједеће недјеље ресорно министарство изнијети план рјешавања проблема у том предузећу.

Новаковић је у изјави за Танјуг рекао да је руководство "Галенике" прије неколико дана доставило комплетирану личну карту пословања предузећа ресорном министарству и додао да очекује да ће на основу тога Влада изнет конкретан план мјера.

Он је подсјетио да је Пореска управа прије скоро два мјесеца блокирала рачун тог предузећа и да то представља проблем у пословању.

Синдикати "Галенике" разговарали су крајем октобра с представницима Министарства привреде када су добили увјеравања да се воде преговори са банкама и повјериоцима како би се омогућио несметани рад компаније, без блокаде рачуна по основу доспјелих потраживања.

У заједничком саопштењу Синдиката Независност и Самосталног синдиката "Галенике" тада је наведено да је представницима синдиката речено да ће министарство и Влада помоћи опоравак "Галенике" а.д. и повећање производње у што већем обиму, с обзиром на значај љекова те куће за укупан здравствени систем.

Тада је саопштено и да када се производња врати у нормалне оквире, који одговарају капацитетима и потенцијалима, и "Галеника" стави на здраве ноге, Влада Србије ће донијети одлуку да ли ће, са ким и када склапати уговоре о стратешком партнерству, или о промјени власничке структуре.

У "Галеници" је раније речено да им је рачун блокиран за 80 милиона динара, да је обим производње смањен због тога, као и угрожено функционисање компаније.

Зоран Пантелић из Синдиката Галенике каже да ће се и радници активно укључити у процес приватизације.

"Оно на чему ће синдикати инсистирати је да се изради квалитетан социјални програм и колективни уговор и да они као такви морају да удју у купопродајни уговор. Ми се надамо да це купац бити из фармацеутске бранше са индустријском културом у производњи лекова али наравно одлука је на Влади", објашњава он.

Прије неколико дана подигнута је оптужница којом је обухваћено десет особа оптужених за злоупотребе у Галеници.

Према ријечима директора полиције, утврђено је да је компанија оштећена за око 12 милиона евра, али ће се, како је рекао, истрагом доћи и до веће суме.

Иначе, Галеника је била прва српска фирма која је приватизована 1991. године продајом 49 одсто власништва америчком бизнисмену Милану Панићу и ICN за 50 милиона долара.

Послије вишегодишњег спора пред Међународном арбитражом у Паризу, фабрика је враћена Србији, а ICN-у је исплаћен улог.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана