Влада Словеније планира нови пакет оштрих мјера штедње

Агенције
Влада Словеније планира нови пакет оштрих мјера штедње

Љубљана - Словеначка Влада планира нови пакет оштрих мјера штедње у сљедеће двије године, како би спријечила даљи пад рејтинга државе, преносе агенције.

Мјере које предлаже Министарство финансија, према неслужбеним информацијама, односе се већином на смањивање трошкова јавног сектора.

Лист “Дело” пише да би плате јавних службеника биле смањене за додатних пет одсто, након што су средином ове године смањене на основу

Закона о стабилизацији јавних финансија, а предвиђа се и замрзавање законски одређене минималне плате, те ниже накнаде за незапослене.

У Министарству финансија наводе да су у садашњој ситуацији рестриктивне мјере готово једини инструмент за покретање привредног раста и стабилизацију јавних финансија, те да је за очување кредибилитета Словеније потребно буџетске трошкове ускладити са реалним могућностима.

Директор “Института за економску дијагнозу и прогнозу” Расто Овин рекао је да ове јесени не види знакове који би могли промијенити садашње негативне економске токове, али да постоји могућност да се спријечи пад рејтинга Словеније, јер агенције које их додјељују реагирају и на мјере економске политике.

Словеначки министар привреде Радован Жерјав изјавио је јуче да је стање у привреди слабо, а да су пројекције за будућност још лошије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана