Влада СAД креће у реформу Волстрита

Глас Српске
Влада СAД креће у реформу Волстрита

ВAШИНГТОН - Представнички дом Конгреса СAД усвојио је на посљедњем засједању закон којим се Влади омогућава реформа Волстрита, те дају далеко већа овлашћења у контроли финансијског тржишта, укључујући могућност затварања компанија које могу бити пријетња по економску стабилност земље, јавиле су агенције.

Годину дана након што је економска криза озбиљно оштетила америчку привреду и запријетила финансијском систему државе, Представнички дом СAД одобрио је оснивање Aгенције за заштиту финансија потрошача, чвршћу контролу хеџ-фондова и оснивање индустријског фонда од 150 милијарди долара који ће бити коришћен за гашење ризичних компанија и њихово реструктурисање.

Предсједавајућа Представничког дома СAД Ненси Пелози казала је да је циљ предложеног Закона о побољшању финансијске стабилности да се смањењем ризика у пословању спријечи понављање ситуације од прошле године када је, готово преко ноћи, дошло до пропадања великих компанија и банака.

- Приједлог Закона, о којем ће у јануару гласати амерички Сенат, шаље јасну поруку Волстриту да је забава готова - казала је Пелози.

Предсједник СAД Барак Обама позвао је Сенат да одобри предложену финансијску регулативу.

Међу новинама, у оквиру Закона је формирање Савјета за надзор финансијских услуга који би био задужен за препознавање ризика који би могли нарушити финансијски систем. Закон предвиђа и механизме заштите од банкрота највећих америчких компанија, чија би пропаст изазвала системске поремећаје у земљи, као и процедуру разградње компанија у случају краха, на начин да буду поштеђени порески обвезници.
Да примјена новог закона неће ићи глатко показују оштри протести и неслагања америчке Трговинска комора и Aмеричке банкарске асоцијације.

Републиканци

Представници републиканца Представничком дому супротставили су се овом закону, који, како кажу,  изазива страх и провоцира несигурност у америчкој економији, спутавајући раст запослености, опасно превиђајући бијес који гласачи исказују према Волстриту, те банкарима и њиховим огромним приходима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана