Влада РС стаје у крај расту цијена горива

Тања Шикањић
Влада РС стаје у крај расту цијена горива

БAЊAЛУКA - Министарство трговине и туризма Републике Српске предложиће Влади Српске доношење мјера за контролу цијена горива у малопродаји, с циљем стабилизације тржишта, заштите потрошача, те спречавања монополског и дампиншког формирања цијена.

Договорено је ово јуче у Бањалуци на састанку представника Министарства трговине и туризма, Министарства индустрије, енергетике и рударства РС, инспекцијских органа, те произвођача и дистрибутера нафте и нафтних деривата у РС.

- Министарство трговине доставиће инспекцијским органима имена субјеката који врше промет нафтних деривата, а не достављају објашњења о увозу и промету нафте и нафтних деривата, те податке о количини, поријеклу, цијени и квалитету деривата, прописаних посебним правилником - саопштено је из Министарства трговине.

Предсједник Удружења власника бензинских пумпи у Републици Српској Војин Митровић рекао је да су тренутне цијене нафтних деривата на пумпама у Српској реалне.

- Надлежнима смо указали на висину рафинеријских цијена код нас и у окружењу. Садашње цијене код нас само омогућавају опстанак дистрибутерима - рекао је Митровић.

Додао је да су представници дистрибутера нафтних деривата указали и на "енормно ниске цијене на појединим бензинским пумпама у Семберији".

- Те цијене су чак идентичне рафинеријским и оне стварају лажну слику о стварној цијени нафтних деривата на осталим пумпама - казао је Митровић.

Он је додао да од Владе РС очекује да донесе конкретне мјере у идућих 15 дана, које би онемогућиле монопол и нелојалну конкуренцију.     

Гориво је у Српској за годину поскупјело за 0,70 марака, а са најновијом корекцијом цијена деривати коштају у просјеку 2,2 марке, као и 2008. године када је  барел нафте у свијету износио скоро 150 долара. Тренутна цијена нафте у свијету је 107 долара за барел.

Цијене горива у Републици Српској формирају се слободно.

Лож-уље

На јучерашњем састанку договорено је и да Министарство трговине и туризма предложи измјене прописа како би се омогућило санкционисање лица која у своја возила буду точила лож-уље, како би се спријечило ненамјенско трошење овог енергента.

Војин Митровић каже да дистрибутери нафте подржавају ову иницијативу, јер се коришћењем лож-уља за погон моторних возила избјегава плаћање путарине и таксе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана