Влада РС преузима Јелшинград за мјесец дана

Марина Чигоја
Влада РС преузима Јелшинград за мјесец дана

БAЊAЛУКA - Влада РС потписала је јуче купопродајни уговор са стечајним управником Фабрике алатних машина "Јелшинград" Бањалука Aлексом Њежићем којим је дефинисано да ће Влада најкасније за 30 дана преузети ово предузеће.

У Влади РС потврдили су да је јуче потписан уговор о куповини имовине овог предузећа, те да су тиме испуњени сви предуслови за преузимање овог предузећа у пуном капацитету.

- Влада није раније потписала уговор због неријешених хипотека на дијелу имовине коју је купила. Сада су ти проблеми ријешени - рекли су у Влади.

Њежић је рекао да је потписивање нотарског уговора био први корак за преузимање предузећа.

- Уговором је дефинисано да ће Влада најкасније у року од 30 дана преузети имовину. Међутим, то ће се сигурно десити и раније. Сада предстоји поступак преузимања имовине, а паралелно с тим и оснивање новог предузећа у којем ће имовина "Јелшинграда" бити акцијски капитал. Новоформирано предузеће ће наставити дјелатност "Јелшинграда" и имаће најмање 100 запослених, од којих је 60 радника стечајног дужника - нагласио је Њежић.

Представник бивших радника ФAМ "Јелшинград" Недо Никодиновић истакао је да су радници задовољни јер је Влада РС испунила њихове главне захтјеве, а то су да се фабрика преузме и покрену активности око повезивања радног стажа радницима.
- Надамо се да је ово нови почетак за предузеће и да ће у новој фирми бити запослен одређен број старих радника - казао је Никодиновић.
Министар индустрије, енергетике и рударства РС Жељко Ковачевић рекао је у уторак да су испуњени сви предуслови да се потпише уговор о куповини и преузимању предузећа "Јелшинград".

Потраживања радника ФAМ "Јелшинград" по основу неисплаћених плата износе 2,4 милиона марака.

Влада РС је 14. октобра прошле године за 8.263.620 КМ купила цјелокупну имовину ФAМ "Јелшинград", на другој поновљеној лицитацији у Окружном привредном суду Бањалука.

Радни стаж

Влада РС разматрала је јуче Информацију о спроведеним активностима у вези са конверзијом дуга у акције "Јелшинграда".

- Влада је задужила Фонд пензијског и инвалидског осигурања РС да, на основу спроведене конверзије дуга у акције, изврши потребна искњижавања обавеза овог предузећа, а у складу са Рјешењем Пореске управе РС, ради повезивања стажа радницима - саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана