Влада РС одлучна да испуни услове ММФ-а

Марина Чигоја
Влада РС одлучна да испуни услове ММФ-а

БAЊA ЛУКA - Влада Републике Српске одлучна је у намјери да очува финансијску дисциплину и одговарајући ниво јавне потрошње како би се омогућио наставак одобреног стенд-бај аранжмана, рекао је јуче послије састанка са делегацијом Међународног монетарног фонда (ММФ) у Бањој Луци предсједник Владе РС Милорад Додик.

Премијер Додик и министар финансија РС Aлександар Џомбић разговарали су јуче са делегацијом ММФ-а, коју предводи шеф мисије за БиХ Костас Кристоу, о испуњавању услова и наставку стенд-бај аранжмана који је БиХ одобрен у мају ове године.

Додик је упознао чланове делегације са економском ситуацијом у Републици Српској и истакао да је стенд-бај аранжман веома важан за цијелу БиХ.

- Спремни смо да задржимо одговарајући ниво јавне потрошње како бисмо испунили преузете обавезе и омогућили наставак реализације одобреног кредита - казао је Додик.

Шеф мисије ММФ-а за БиХ Костас Кристоу изразио је увјерење у позитиван исход разговора са представницима Владе РС.

- Очекујемо да Влада Српске задржи постојећи ниво јавне потрошње. Такође, подржавамо развојни карактер буџета Републике Српске - истакао је Кристоу.

Делегација ММФ-а започела је средином прошле седмице контролу спровођења аранжмана са БиХ, којом ће бити обухваћена макроекономска ситуација у БиХ, стање на рачуну, као и провјера примјене политике и извршење буџета за ову и идућу годину.

Они ће, у току ове седмице, разговарати и са представницима Владе ФБиХ, послије чега се, почетком сљедеће седмице, очекују завршни преговори.

Послије тога биће одлучено да ли ће БиХ бити одобрена друга  транша из аранжмана.  

Aко разговори буду успјешно завршени и буде постигнут споразум о низу политичких смјерница са властима БиХ, Извршни одбор ММФ-а у Вашингтону моћи ће да потврди завршетак првог прегледа, како би до краја године била исплаћена друга транша из стенд-бај аранжмана.

На крају мисије требало да буде припремљено ново писмо намјере, које ће укључити обавезе домаћих власти за сљедећих неколико мјесеци.

Транше

Друга транша за БиХ, од 170 милиона евра, требало би да буде одобрена у децембру, након што буде утврђено да су испуњени услови договорени са ММФ-ом. Трећа транша, од 25 милиона евра, требало да буде одобрена у марту сљедеће године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана