Влада РС купује “Расклопну опрему”

Жељка Домазет
Влада РС купује “Расклопну опрему”

Источно Сарајево - Влада Републике Српске купиће имовину предузећа “Енергоинвест - Расклопна опрема” из Источног Сарајева и формирати ново предузеће, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик послије данашњег састанка са менаyментом и синдикатом ове фирме.

Додик је послије састака у Источном Сарајеву казао да је разговарано о могућем концепту излаза из тешке ситуације у коју је овај колектив запао.

- Договорили смо се да се овдје појави Пореска управа и активира хипотеке, да Република Српска купи имовину “Расклопне опреме”, формира ново предузеће, запосли раднике и кредитно подржи фирму за производњу и помогне у остваривању нових послова - рекао је Додик и додао да ће имовина “Расклопне опреме” ићи на лицитацију, али да ће је купити Влада РС.

Додао је да је потребно убрзати процедуре за формирање новог предузећа.

- То ново предузеће би са имовином која овдје постоји и радницима који су обучени за рад, пошла у посао са “позиције нула” и добила кредитна средства од Републике Српске за производњу - казао је предсједник РС и нагласио да ће при избору менаyента нове фирме бити анкетирани радници, који најбоље знају ко може да води предузеће.

Истакао је да је увјерен да се овај план може реализовати и да постоји опредјељење Владе и институција РС за то.

- Гарантујем за успјех овог посла. Примнарно желимо да задржимо радна мјеста, али и индустријски и развојни потенцијал у овом дијелу Републике Српске. Свих ових година, у разговорима са већинским власником, имали смо разумијевања за његове послове, али је очигледно да он то више не може да води - рекао је Додик.

Предсједник Синдиката “Расклопне опреме” Синиша Милошевић рекао је да су и он и радници задовољни договореним.

- Захваљујем им што су дали све од себе да сачувају радна мјеста овог предузећа - казао је Милошевић.

Састанку у Источном Сарајеву присуствовали су министар економских односа и регионалне сарадње Жељка Цвијановић и министар индустрије, енергетике и рударства Жељко Ковачевић.

“Енергоинвест - Расклопна опрема” налази се у веома тешкој ситуацији. Радницима се дугује око 3,5 милиона марака, а у току ове године исплаћене су им три аконтације, од којих је једна износила 250 марака.

Радници

Обраћајући се радницима, Додик је казао да зна да дуго нису примили плату и да ће преко синдикалне организације, бити ријешено то питање.

- Разговараћемо са синдикатом и то питање ријешити - обећао је Додик

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана