Влада РС испунила обавезе према ММФ-у

Марина Чигоја
Влада РС испунила обавезе према ММФ-у

БAЊA ЛУКA - Влада Републике Српске испунила је обавезе из Писма намјере и спроводи уштеде које су планиране у републичком буџету, буџетима општина и градова и буџетима фондова за 2009. годину које су сачињене током преговора са ММФ-ом.

Рекао је то јуче у Бањој Луци министар финансија Републике Српске Aлександар Џомбић током разговора са шефом Мисије Међународног међународног фонда (ММФ) Костасом Кристоуом. Тема јучерашњег састанка била је спровођење обавеза предвиђених стенд-бај аранжманом. 

У саопштењу Министарства финансија РС наводи се да су представници ММФ-а дали подршку Влади Српске и изразили задовољство спроведеним активностима с циљем испуњења обавеза на основу стенд-бај аранжмана. 

У току разговора изражено је опредјељење Српске за пружање подршке осталим нивоима власти у БиХ на испуњавању преосталих услова за уплату друге и треће транше из аранжмана.

- Послије анализе од стране стручног тима ММФ-а, ако се покаже да су сви нивои власти испунили обавезе преузете Писмом намјере, сљедећа транша средства требало да буде дозначена крајем децембра ове, односно у марту идуће године - наведено је у саопштењу. 

Делегација ММФ-а допутовала је у БиХ 17. и ту ће боравити до   23. септембра. Ова монетарна институција свака три мјесеца контролише спровођење преузетих обавеза, а од резултата ових контрола зависи исплата будућих транши средстава стенд-бај аранжмана.

Прва транша

ММФ је 8. јула ове године одобрио стенд-бај аранжман за БиХ у укупном износу од 600 одсто квоте БиХ у овој финансијској институцији, односно око 1,2 милијарде евра. Прва транша, од око 400 милиона марака, БиХ је уплаћена 10. јула.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана