Влада Републике Српске до сада уложили 32 милиона марака

Глас Српске
Влада Републике Српске до сада уложили 32 милиона марака

БAЊA ЛУКA - За спас пропалих предузећа Влада Републике Српске потрошила је до сада готово 32 милиона марака. Та предузећа су практично подигнута из пепела, у већини је опет покренута производња, а радници који су ту некада радили, враћени су са ивице провалије у производне хале. Тако је спасено десетак предузећа.

- Када смо видјели да се имовина почела распродавати у бесцјење, Влада РС донијела је одлуку да се као купац појави у стечајном поступку и да куповином имовине тих предузећа спријечи штетну приватизацију - рекао је за Срну секретар у Министарству финансија Славољуб Стојановић.

Он је нагласио да је Влада, поучена лошим и сумњивим приватизацијама које нису давале жељене резултате, на овај начин настојала да очува реалну вриједност имовине у тим предузећима.

Између осталог Влада је купила  дио непокретне имовине некадашњег приједорског гиганта "Целпак", затим Угоститељско-туристичко предузеће "Звијезда" из Власенице, имовину предузећа "Полимка" из Рудог послије чега је основано ново предузеће - AД "Нова Полимка" Рудо, покретну и непокретну имовину Рудника мрког угља "Миљевина"... За куповину непокретне и покретне имовине Aкционарског друштва прераде дрвета, промета и превоза "Романија" Соколац, које је у стечају, издвојила је 7,6 милиона марака. Додатно је инвестирано и у погон за производњу грађевинске столарије. Тако је формирано ново акционарско друштво за прераду дрвета "Нова Романија" Соколац, које сада има потпуно заокружен процес производње.

-  Дугорочни план Владе није да задржи управљање у тим предузећима. Њиховом куповином она хоће да унесе додатни капитал, покрене производњу, запосли раднике и покрене привредни живот у овим регијама, а потом да пронађе стратешког партнера, који ће водити предузећа у њиховим пуним капацитетима - рекао је помоћник министра привреде, енергетике и рударства Раде Родић.

Вишеструка добит

Куповином ових предузећа, кажу у Министарству финансија, Влада је омогућила исплату највећих повјерилаца, тако да су значајна средства добили и Пореска управа и фондови, а наравно и радници који мјесецима нису примали плате.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана