Влада приватизује Сточарски центар

Ведрана Кулага
Влада приватизује Сточарски центар

БAЊA ЛУКA - Влада Републике Српске ће путем тендера дати на продају цјелокупан државни капитал Ветеринарско-сточарског центра у Бањој Луци, наведено је у Владином програму, јавила је Срна.

Влада има 55 одсто власништва над основним капиталом центра, а приоритет на тендеру имаће домаћи или страни купац који ће трајно задржати дјелатност предузећа.

- Пред посланицима Народне скупштине РС идуће седмице наћи ће се посебни приватизациони програм, којим се предвиђа да 1.074.468 акција државног капитала буде продато путем тендера. Укупан број акционара у центру је 205, а поред државног капитала, власник предузећа је Фонд ПИО РС са 7,27 одсто акција - додаје се у програму.

У програму се истиче да је за ревитализацију предузећа у идуће три године потребно уложити од 364.000 до 371.000 марака, те да би највећи дио требало искористити за обнову биковског стада.

ВСЦ се бави производњом сјемена за вјештачко осјемењавање у говедарству и располаже великим могућностима посједовања генетског материјала за развој сточарства.

Директор Центра Миленко Илић казао је "Гласу Српске" да је предузеће 2008. године пререгистровано у акционарско друштво и да је предложено да се приватизује по посебном приватизационом програму.

- У случају приватизације центра важан је интерес државе, односно шта она добија приватизацијом и шта добијају сточари и фармери који су директно заинтересовани за то - рекао је Илић.

Додаје да је важно са којом ће се генетиком у будућности ући у производњу меса и млијека и сматра да ће Влада приликом избора будућег купца водити рачуна о томе.

Он је подсјетио да је центар до 2007. године успјешно пословао, чему је допринос дала и Уредба о регресирању сјемена за вјештачко осјемењавање у говедарству путем Правилника о подстицајима и субвенцијама у пољопривреди.

Према Илићевим ријечима, неконтролисани увоз и тренутна ситуација погоршали су услове привређивања, што је резултирало губицима у пословању од 2008. године па до данас.

Ветеринарско-сточарски центар је основан 1953. године и једина је специјалистичка организација овакве врсте у БиХ. 

Услови тендера

Владиним програмом предвиђа се да ће право учешћа на тендеру имати сва заинтересована лица која имају искуство у дјелатности предузећа од најмање 20 година, а купац се обавезује и да задржи постојећи број радника три године послије приватизације. Нови власник ће морати да трајно обезбиједи производњу од најмање 100.000 доза вјештачког сјемена годишње, уз задржавање традиционално заступљеног пасминског састава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана