Влада пласира 400 милиона КМ

Глас Српске
Влада пласира 400 милиона КМ

БИЈЕЉИНA - Влада Републике Српске за ову годину планирала је пласман у комерцијално банкарство од 400 милиона КМ преко Инвестиционо-развојне банке.

Ово је рекао министар финансија РС Aлександар Џомбић на округлом столу о ублажавању утицаја глобалне кризе у Бијељини и додао да банке РС имају капитал и сва средства добијена од приватизације су на рачунима код домаћих банака.

Он је нагласио да банке имају мање приједлога за добре пројекте, што је, највјероватније, посљедица утицаја свјетске економске кризе.

Он је рекао да су банке прошле године повећавале каматне стопе за крајње кориснике зато што су кредити били везани за еурибор стопу и истакао да банке још нису смањиле каматне стопе, иако је еурибор стопа пала.

- Банке не смањују каматну стопу, јер имају отежан приступ тржишту капитала - рекао Џомбић.

Он је истакао да Влада РС има партнерски однос са финансијским сектором РС, што потврђује и чињеница да се у октобру прошле године заједничким снагама успјела сузбити нервоза и притисак у вези са штедним улозима, али и захваљујући концепту и средствима ИРБ-а прошле године у комерцијално банкарство пласирала 200 милиона КМ.

Предсједник Подручне привредне коморе Бијељина Михајло Видић увјерен је да ће до 31. марта камате на средства ИРБ бити снижене на пет одсто.

Министар за економске односе и координацију РС Јасна Бркић рекла је да Програм мјера Владе за ублажавање финансијске кризе представља значајне олакшице за укупну привреду Српске. Она је казала да ће се овај програм наћи пред посланицима Народне скупштине РС 17. фебруара.

Криза

Џомбић сматра да се на основу мањег прилива средстава у Управу за индиректно опорезивање БиХ не може говорити да је земља у рецесији и истиче да ће РС и БиХ имати привредни раст и у 2008. години.

Он је навео да су директни порези у извршењу, те да су већи него прошле године, без обзира на смањење пореза на плате са 10 на осам одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана