Влада наставља да помаже привредницима

Мика Милуновић
Влада наставља да помаже привредницима

БAЊA ЛУКA - Влада Републике Српске жели да помогне привредницима, али та помоћ мора да буде реална и да има адекватан одговор привредника, истакао је јуче у Бањој Луци предсједник Владе РС Милорад Додик на састанку са привредницима у Привредној комори РС .

На састанку, на којем су учествовали и министри за економске односе и координацију, финансија, индустрије, енергетике и рударства, пољопривреде и прехрамбене индустрије, рада и борачко-инвалидске заштите: Јасна Бркић, Aлександар Џомбић, Слободан Пухалац,  Радивоје Братић и Раде Ристовић, највише говора је било о мјерама превазилажења свјетске економске кризе.

- Када су привредници прије двије године максимализовали своје профите, онда нису тражили помоћ Владе РС о расподјели тих профита. Сада када је криза, привредници морају да покажу своју солидарност и да изгубе дио профита - рекао је Додик. Поред мјера Владе РС за ублажавање негативних ефеката економске кризе, привредници су, каже Додик,  тражили додатне мјере, с циљем побољшања ликвидности предузећа.

- Тражио сам од привредника да се не ослањају само на помоћ Владе РС, него да Привредна комора РС обезбиједи гаранцију за враћање средстава из ИРБ-а - рекао је Додик.

Он је навео да су банке пооштриле услове кредитних пласмана, те да су све банке које имају сједиште ван Републике Српске, лимитирале пласмане на милион евра, што угрожава пословање предузећа. 

- Влада РС размишља на који начин може да повећа ликвидност привреде и видјећемо да ли је то преструктурирање депозита код пословних банака или други начин - рекао је он.

Додик је навео да кумулативни раст индустријске производње износи 17 одсто, напомињући да је електрична енергија у РС нижа за 50 одсто у односу на Федерацију БиХ и да производња има раст, посебно у хемијској индустрији и нафтном сектору.

Предсједник Привредне коморе РС Борко Ђурић рекао је да у привреди постоји низ позитивних ефеката мјера Владе РС као што су субвенционирање у области кожарске и текстилно-прерађивачке индустрије, у пољопривреди, репрограму плаћања електричне енергије и друго. Ђурић је нагласио да су привредници су предложили Влади РС да без условљавања привредним субјектима у потпуности рефинансирају постојеће кредитне обавезе.

Буџет

Милорад Додик је рекао да у буџету РС нема кризе и да су јавни приходи у Српској стабилни. Он је навео да очекује одређене проблеме уколико не дође до реализације стенд-бај аранжмана.

- Српска има могућност да испуни обавезе из стенд-бај аранжмана, али плашим се да Федерација БиХ неће моћи испунити оно што је преузела, и да би то могло да угрози овај аранжман - нагласио је Додик.

Он је навео да помоћ привредницима представља и успостављање Гарантног фонда и да је за доношење закона о том фонду, који би ускоро могао да се нађе у скупштинској процедури, потребно обезбиједити реалан извор финансирања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана