Влада купила ергелу Вучијак за милион марака

Глас Српске
Влада купила ергелу Вучијак за милион марака

БAЊA ЛУКA - Влада Републике Српске купила је јуче ергелу липицанера "Вучијак" из Прњавора за 1.026.450 марака, саопштено је из Основног суда Бања Лука, јавила је Срна.

У саопштењу се наводи да је на усменом јавном надметању о продаји цјелокупне имовине стечајног дужника ергеле "Вучијак" најбољи понуђач била Влада РС, односно Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Министарство је, додаје се, исказало намјеру да од стечајног дужника формира јавну установу "Ергела".

Стечајни поступак је отворен рјешењем суда од 19. децембра 2008. године, а стечајни план је поднио стечајни управник Петар Драгојевић, који је и водио усмено јавно надметање.

- Стечајним планом је предвиђена продаја имовине стечајног дужника и стечајног дужника као правног лица, купцу који је обавезан да настави регистровану привредну дјелатност, задржи постојеће раднике, запосли потребан број нових радника, те уложи средства у развој предузећа - наводи се у саопштењу из суда.

Из остварене цијене од продаје ергеле планирано је да се намире трошкови поступка и потраживања повјерилаца.

Продајом су створени услови, додали су из суда, да се очува веома позната ергела коња липицанера као национално благо земље и побољшају услови за бављење туристичком и спортском дјелатношћу, што је од великог интереса за развој општине Прњавор и региона.

Почетну цијену ове некада познате ергеле утврдили су судски вјештаци.
Ергела "Вучијак" основана је у априлу 1946. године, а име је добила по оближњем прњаворском узвишењу Вучијак.

Представљала је огранак словеначке ергеле у Липицама и убрајала се у ред најпознатијих ергела из времена бивше СФРЈ.

Липицанери

Комисија Aгенције за узгој и селекцију у сточарству приликом редовног годишњег прегледа липицанера у ергели "Вучијак" утврдила је крајем прошле године да су на ергели била 94 грла свих старосних категорија, од чега ће 19, због недовољне количине хране у зимском периоду, бити изостављено из приплода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана