Влада Федерације БиХ тражи споразум о Јужном току

Aгенције
Влада Федерације БиХ тражи споразум о Јужном току

Сарајево - Влада Федерације БиХ /ФБиХ/ затражиће од Савјета министара БиХ да јој прослиједи на анализу Споразум између Владе Руске Федерације и Савјета министара о сарадњи у области гаса и електроенергетике ради реализације гасног пројекта "Јужни ток".

Влада ФБиХ је данас у Сарајеву разматрала Информацију федералног Министарства енергије, рударства и индустрије о овом споразуму и закључила да јој, прије разматрања споразума на својој сједници, Савјет министара БиХ прослиједи тај документ на анализу и изјашњавање, саопштено је из Владе ФБиХ.

Генерални секретаријат ће извијестити Владу ФБиХ о реализацији раније покренуте иницијативе федералне Владе према Савјету министара БиХ за доношење коначног рјешења за реализацију регионалног пројекта транспортног гасовода "Брод-Зеница", саопштено је из Владе ФБиХ.

Влада ФБиХ упозната је данас са Информацијом федералног Министарства енергије, рударства и индустрије о активностима у вези са заштитом државног капитала у компанији "Босналијек", те дала пуну подршку Тужилаштву Кантона Сарајево за провођење поступка с циљем утврђивања одговорности и евентуалног кажњавања одговорних за дешавања у овом привредном друштву.

Влада ФБиХ је прихватила Извјештај Завода за јавно здравство ФБиХ "Здравствено стање становништва и здравствена заштита у Федерацији БиХ у 2012. години", који ће упутити Парламенту Федерације БиХ на усвајање.

Када је ријеч о демографско-виталним показатељима, наглашено је да је у ФБиХ изражено демографско старење становништва, с трендом повећања становника старијих од 65 година од 14 одсто у 2012. години.

Стопа наталитета и даље задржава лагани тренд опадања и износи девет промила, стопа опште смртности показује лагани раст са 8,8 промила, али је дојеначка смртност смањена и биљежи вриједност од 6,2 промила.

Посебно је наглашено да природни прираштај од 0,2 промила наставља тренд опадања, који води у природну депопулацију. Тако је у 2012. години природни прираштај имао негативну вриједност у чак пет кантона: Посавском, Босанско-подрињском, Херцеговачко-неретванском, Западнохерцеговачком и Ливањском кантону.

Водећи фактори ризика по здравље становништва ФБиХ су неправилна исхрана, пушење, конзумација алкохола, дрога и психотропних супстанци, физичка неактивност и стрес, што је повезано с развојем болести срца и крвних судова, те малигних обољења као водећих узрока смрти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана