Вјекослав Беванда: Без новца ММФ-а БиХ ће бити тешко

Марина Чигоја
Вјекослав Беванда: Без новца ММФ-а БиХ ће бити тешко

С обзиром на то да ситуација у БиХ није сјајна, приоритет треба да нам буде одржавање финансијске стабилности. Међутим, ако се неодговорност и политикантство не превазиђу, запашћемо у веома тешку ситуацију.

Рекао је ово у интервјуу за "Глас Српске" министар финансија Федерације БиХ Вјекослав Беванда.

- Aко изостане аранжман са Међународним монетарним фондом (ММФ), суочићемо се са врло тешком ситуацијом - рекао је Беванда.

* ГЛAС: Како оцјењујете тренутну економску ситуацију у Федерацији БиХ?

БЕВAНДA: Ситуација није сјајна ни у једном ентитету, као ни у држави БиХ. Оно што брине је хоће ли буџети и ентитета и државе преживјети ову годину. Aко изостане аранжман са ММФ-ом, суочићемо се са врло тешком ситуацијом.

* ГЛAС: Из Републике Српске стижу критике да економска ситуација у ФБиХ лоше утиче и на РС?

БЕВAНДA: Ја бих могао исто рећи да лоша економска ситуација у РС утиче на економску ситуацију у ФБиХ, али то би било препуцавање, а то нам не треба. С обзиром на то да ситуација у БиХ није сјајна, приоритет треба да нам буде одржавање финансијске стабилности. ФБиХ је прошлу годину завршила без марке дуга, што није случај са осталима. Међутим, ако се неодговорност и политикантство не превазиђу, запашћемо у веома тешку ситуацију.

* ГЛAС: Може ли ФБиХ у сљедећих 30 дана испунити услове које Свјетска банка тражи како би добила новац планиран за подршку буџету? Шта је још потребно урадити да би ти услови били испуњени?

БЕВAНДA:  Парламент треба да усвоји још три закона. Влада је свој дио посла урадила, као и ресорна министарства, према томе, очекујем да ће Парламент усвојити оно што је преостало као услов да се добију средства од Свјетске банке.

* ГЛAС: Каква је ситуација са ФБиХ, дефицит је требало да буде намирен средствима Свјетске банке и ММФ-а, шта ако пропадне аранжман са ММФ-ом?

БЕВAНДA: Прошлу годину завршили смо на нули. Дефицит је категорија коју смо имали када смо улазили у аранжман са ММФ-ом. Према методологији ММФ-а, консолидовани дефицит ФБиХ износи милијарду и 200 милиона, а РС 984 милиона марака. Дакле, ми смо све своје буџетске обавезе испунили.

Закони

* ГЛAС: Представнички дом Парламента ФБиХ усвојио је Нацрт закона о платама и накнадама у органима власти у ФБиХ. Свјетска банка изнијела је низ примједби на овај нацрт закона. Како то коментаришете?

БЕВAНДA: Заиста не знам који је то низ замјерки. Оне ријетке замјерке биће разматране, као и све дискусије које су биле у Представничком дому или Дому народа. Код израде приједлога овог закона водићемо рачуна о примједбама, али сматрам да је сам Нацрт закона квалитетна основа за израду коначног приједлога и сама идеја доношења закона је подржана од свих, с једне стране послодаваца, а са друге стране синдиката, као и од стране Владе. Дакле, сама процедура доношења закона је поздрављена од свих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана